Primăriile din București au făcut risipă de fonduri pe spații verzi

Din raportul întocmit de Curtea de Conturi rezultă că edilii din Bucureşti au cheltuit în perioada aproape 2,7 miliarde de lei, adică 600 de milioane de euro, pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi.

Adăugat: 8 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:8 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primăriile de sectoare din Bucureşti au făcut o incredibilă risipă de fonduri pentru amenajarea spaţiilor verzi.

Potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi, primarii capitalei au aruncat banii contribuabililor pe tei cumpăraţi cu 2.500 de lei bucata, coşuri de gunoi din lemn exotic de 2.800 de lei şi balansoare de 12.000 de lei.

Din raportul întocmit de Curtea de Conturi rezultă că edilii din Bucureşti au cheltuit în perioada 2007-2014 aproape 2,7 miliarde de lei, adică 600 de milioane de euro, pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi.

Primăriile de sectoare au dat pe plante şi arbori preţuri de 20 de ori mai mari decât cele ale producătorilor, pentru că o parte dintre firmele cu care s-au încheiat astfel de contracte nu produc plantele, ci le cumpără de la alţii.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că adaosurile practicate de furnizori şi acceptate de autorităţi au ajuns până la aproape 2.500% în cazul unor crizanteme, care au fost cumpărate cu 310 lei bucata, deşi producătorul le vindea cu 12 lei.

Iar un alt exemplu clar de bani aruncaţi pe fereastră a fost găsit în sectorul 3, unde primăria a plătit 2.500 de lei pentru un tei.

În plus, în multe zone, o mare parte dintre arborii plantaţi s-au uscat imediat sau au fost furaţi.

Curtea de Conturi a mai constatat că primăriile de sectoare încheiau contracte cu diverse firme şi pentru lucrări sau servicii care erau efectuate şi în regie proprie de instituţiile publice; iar Administraţia Lacuri, Păduri şi Agrement, din subordinea Primăriei capitalei a atribuit contracte, în perioada 2011-2012, numai prin achiziţii directe, fără accesarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice.

Iar toate aceste cheltuieli exorbitante pe plante supraevaluate s-au făcut în timp ce autorităţile bucureştene se plângeau că nu au bani pentru proiecte care să scadă poluarea din capitală, pentru care România a fost sancţionată de Comisia Europeană.
 Autor:
Gabriela Tătărău
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza