Primarii, nemulţumiţi de alocările prevăzute de proiectul de buget

Cheltuielile care ar urma să intre în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale vor afecta negativ aproximativ 2.800 de comune din toată ţara şi mai toate administraţiile publice locale din judeţul Satu Mare.

Adăugat: 3 Februarie 2019
Ultima actualizare:3 Februarie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de buget va fi discutat în şedinţa de guvern de marţi, potrivit ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a declarat că acesta este primul an în care nu există un deficit la fondul pensii, iar bugetul alocat educaţiei creşte faţă de anul trecut cu aproape 50%.

În privinţa investiţiilor, ministrul Finanţelor a precizat că, spre exemplu, pentru Autostrada Unirii, care va lega Moldova de vestul ţării, vor fi alocate toate sumele cerute de Ministerul Transporturilor. Primarii de municipii sunt, însă, nemulţumiţi de buget.

Deşi au fost alocaţi mai mulţi bani pentru administraţia locală, primăriile ar urma să preia de la bugetul central o mare parte din cheltuielile sociale.

În judeţul Satu Mare, majoritatea edililor spun că nu vor putea suporta aceste cheltuieli, iar măsura va crea probleme în dezvoltarea localităţilor, după cum transmite corespondentul RRA, Sergiu Podină.

Cheltuielile care ar urma să intre în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale vor afecta negativ aproximativ 2.800 de comune din toată ţara şi mai toate administraţiile publice locale din judeţul Satu Mare.

Lengyel István, primarul comunei Lazuri: Mă blochează complet, ăsta e faliment.

După calculul edililor, aceste obligaţii sunt de două sau trei ori mai mari, comparativ cu veniturile proprii pe care le încasează anual. În acest context, se elimină orice posibilitate de dezvoltare a comunităţilor.

Dumitru Pop, primarul comunei Odoreu: Va trebui să tăiem din investiţii, să mai reducem din costurile cu iluminatul public...

Ideea că sumele defalcate din impozitul pe venit vor rămâne în proporţie de 60% la bugetele administraţiilor locale este un semn pentru alţi primari că aceste cheltuieli suplimentare vor putea fi acoperite.

Ardelean Simion, primarul comunei Homoroade: Bugetul va fi mult mai mare, va acoperi cheltuielile care cad în sarcina noastră şi rămânem cel puţin ca anul trecut, e în regulă.

Comunele din toată România vor fi cele mai afectate, însă pe lângă acestea şi oraşele vor avea de suferit, aşa cum declară şi Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare.

Kereskényi Gábor: Din calculele noastre reiese că municipiul Satu Mare va avea un minus de 11,5 milioane de lei, ceea ce este o sumă imensă.

Primarii aşteaptă ca executivul ţării să se răzgândească în ceea ce priveşte aceste demersuri, înainte să fie implementate.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza