Prima vizită a preşedintelui Franţei. Întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Prima întâlnire a cuplului franco-german, în noua componenţă, Merkel-Macron, s-a desfăşurat, aseară, la Berlin, iar cuvântul de ordine a fost refomarea Uniunii Europene.

Adăugat: 16 Mai 2017
Ultima actualizare:16 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: foto:merkur.de
trimite pe mail

Noul şef de stat francez a ţinut să respecte o tradiţie, să amintim că şi predecesorii săi, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, au vizitat-o, în prima lor zi de după învestire, tot pe doamna Merkel, la Berlin.

Planul noul preşedintelui francez constă în întărirea Zonei Euro, prin crearea unui buget separat de cel al Uniunii în ansamblu, un ministru al economiei şi finanţelor, aflat sub controlul unui miniparlament al celor 19 state în care circulă moneda unică.

Propuneri primite bine de Germania, cel puţin la nivel declarativ, în condiţiile în care cancelarul Angela Merkel rămâne fidelă politicilor de austeritate şi controlului strict al chentuielilor bugetare.

Germania este pregatită să discute despre modificări ale unor tratate europene, dacă sunt necesare pentru realizarea reformelor în Uniune, a spus cancelarul german, aseară, la Berlin 

"Cât priveşte perspectrivele pe termen scurt ale Uniunii Europene, suntem de acord să stabilim o foaie de parcurs. Un astfel de proiect nu se poate realiza de pe o zi pe alta. Există convingerea comună, însă, că nu ne putem să ne mulţumim doar cu gestionarea ieşirii Marii Britanii, ci trebuie să ne gândim cum putem întări Uniunea Europeană şi în special Zona Euro. Putem da Uniunii o nouă dinamică", susţine Merkel.  

La rândul său, Emmanuel Macron, a făcut din nou apel la o refondare istorică a Uniunii, confruntată, în prezent, cu creşterea atitudinilor populiste şi chiar cu riscul dezintegrării.  

"Cei care cred în Europa sunt obligaţi să le arate celorlalţi că această Europă merge. Noi trebuie să facem acest lucru în fiecare zi, amintind că, fără Europa, nu vom avea nici pace, nici prosperitate, nici libertate. Dacă uităm tot ce am făcut bun împreună în ultimele decenii înseamnă să punem în pericol toate aceste realizări. Tocmai de aceea, pe viitor, suntem obligaţi să avem rezultate, suntem obligaţi să creăm perspective de dezvoltare", este de părere noul preşedinte.

Astăzi, la Paris, este aşteptată anunţarea componenţei noului guvern, după ce ieri, preşedintele Emmanuel Macron i-a încredinţat mandatul de prim-ministru lui Edouard Philippe, un politician de 46 de ani, primar al oraşului Le Havre, din nordul ţării, şi membru al Partidului Republicanilor, dreapta tradiţională franceză.

Viitorul cabinet de la Paris va fi suplu, format din doar 15 membri, portofoliile fiind împărţite în mod egal între femei şi bărbaţi.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza