Prima şedinţă a comisiei de anchetă privind activitatea ANRE

Membrii Comisiei au stabilit un set de întrebări la care ANRE trebuie să răspundă până săptămâna viitoare când sunt programate şi primele audieri cu reprezentanţii ANRE.

Adăugat: 5 Octombrie 2017
Ultima actualizare:5 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Iulian Iancu
trimite pe mail

Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE a avut astăzi prima şedinţă în care au fost puse la punct o serie de detalii organizatorice.

Parlamentarii au stabilit că până la sfârşitul actualei sesiuni se vor întâlni săptămânal cu factorii implicaţi în luarea deciziilor de pe piaţa energiei.

Preşedintele Comisiei, deputatul Iulian Iancu, a declarat că preţurile la energia electrică şi la gaze naturale ar urma să fie diminuate, dacă se constată că nu au fost stabilite în mod corect.

Membrii Comisiei au stabilit un set de întrebări la care ANRE trebuie să răspundă până săptămâna viitoare când sunt programate şi primele audieri cu reprezentanţii ANRE.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a precizat că se va analiza evoluţia preţului la energia electrică şi la gaze naturale din 2005 până în prezent şi factorii care au influenţat această evoluţie.

Pe baza concluziilor obţinute, s-ar putea solicita modificarea legislaţiei în domeniu, iar în cazul unor dovezi de natură penală toate datele se vor înainta Parchetului Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.

"Suntem în momentul de faţă un sistem ineficient, pierdem foarte mult pe tot lanţul de la producţie, transport, distribuţie, furnizare până la consumator, inclusiv la consumatori, dintr-o sută de unităţi de energie la consumatorul fnal mai găsim 15, iar sistemul energetic cumulat pierde cam 24% din valoare, ceea ce înseamnă în bani cam vreo 4 miliarde de euro. Este o sumă fantastică şi nu poţi să ai o astfel de pierdere când ai trecut printr-un proces de privatizare şi te aştepţi ca să ai cele mai performante rezultate în zona eficienţei energetice şi a tehnologiei folosite. Obligatoriu, va trebui să diminuezi tariful la consumatorul final dacă vom constata că a fost încărcat în mod nejustificat", a spus Iulian Iancu.

Comisia are un termen de 60 de zile pentru definitivarea raportului, iar printre cei audiaţi se vor număra inclusiv actuali şi foşti miniştri ai energiei, a mai precizat Iulian Iancu.
 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza