Prima rectificare bugetară din acest an. Vezi cine primeşte bani

Ministerul Finanţelor Publice propune alocarea unor fonduri suplimentare la prima rectificare bugetară din acest an.

Adăugat: 29 Iulie 2016
Ultima actualizare:29 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Varianta de lucru publicată pe pagina de internet a instituţiei include majorări ale bugetelor destinate asistenţei sociale, dar şi învăţământului sau sănătăţii, pentru creşterile salariale stabilite în acest an.

Propunerea de rectificare este făcută astfel încât deficitul să rămână sub nivelul de trei la sută din produsul intern brut, stabilit pentru finalul lui 2016.

Domeniile care primesc cei mai mulţi bani suplimentari la rectificarea bugetului sunt asistenţa socială, învăţământul, sănătatea şi agricultura.

Asistenţa socială va primi suplimentar aproape trei miliarde de lei, jumătate din sumă urmând să reprezinte plăţi pentru ajutoare sociale, alocaţii pentru copii, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap.

Domeniul educaţiei va primi suplimentar un miliard de lei, sumă necesară pentru plata unor diferenţe salariale şi a majorărilor salariale adoptate anul acesta.

Agricultura va primi suplimentar aproape o jumătate de miliard de lei, pentru plata subvenţiilor la motorină şi a unor ajutoare în domeniul zootehniei.

Rectificarea bugetară va acorda în plus aproape 600 de milioane de lei sănătăţii, bani pentru acoperirea majorării salariilor, precum şi pentru lucrări de reabilitare sau investiţii.

Cei mai mulţi bani vor fi luaţi prin rectificare de la Ministerul Transporturilor, dar tăieri sau realocări de sume sunt şi la cultură, finanţe, dezvoltare regională sau agricultură. 

Propunerea de rectificare bugetară mai prevede alocarea de sume suplimentare de peste 650 de milioane de lei bugetelor locale şi peste 22 de milioane de lei, echivalentul a cinci milioane de euro, pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului".
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
29 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza