Prima rectificare bugetară. Apărarea și Sănătatea primesc mai mulți bani

Bugetul Ministerului Apărării urmează să fie suplimentat cu 0,2%, pentru a se completa dotarea conform cerinţelor NATO, iar Ministerul Sănătății va primi bani pentru programelor naţionale.

Adăugat: 28 Iulie 2014
Ultima actualizare:28 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul ar urma să aprobe miercuri prima rectificarea bugetară din acest an, prin care va tăia din bugetul unor ministere pentru a majora cheltuielile cu 2,5 miliarde de lei, în special pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti.

Bani în plus ar urma să primească Apărarea şi Sănătatea.

Bugetul Ministerului Apărării urmează să fie suplimentat cu 0,2%, pentru a se completa dotarea conform cerinţelor NATO.

Alocările de fonduri sunt aşteptate şi la Ministerul Sănătăţii pentru funcţionarea programelor naţionale de sănătate, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi prematuri.

Cheltuielile trebuie majorate şi pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti.

La rândul său, Ministerul Educaţiei solicită fonduri suplimentare pentru susţinerea programului de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic.

Cheltuielile vor fi reduse semnificativ - şi aici principalul vizat este Ministerul Transporturilor.

Sume mai mici vor fi luate şi de la alţi ordonatori de credite.

Fără certitudinea aplicării reducerii CAS de la 1 octombrie, scade puţin presiunea pe bugetele ministerelor, însă având în vedere încasările mici la buget faţă de cele prognozate în proiectul bugetului de stat, rectificarea ar urma să fie una negativă.

Este, probabil, şi motivul pentru care Liviu Vioinea, actualul ministru delegat pentru buget şi viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămâne în guvern până în luna septembrie, pentru a efectua rectificarea bugetară şi a purta discuţiile pe această temă cu reprezentanţii FMI.

Detaliile despre cifrele rectificării vor fi făcute publice după consultările purtate în aceste zile de Ministerul de Finanţe cu experţii Fondului Monetar Internaţional.

Pentru anul în curs, autorităţile române au convenit cu FMI un deficit bugetar de 2,2% din PIB.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
28 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza