PREZIDENŢIALE Ce trebuie să ştii despre ziua votului

România îşi alege preşedintele duminică, 16 noiembrie 2014, în cadrul turului II al alegerilor prezidenţiale.

Adăugat: 13 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:13 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ccetăţenii sunt aşteptaţi duminică în secţiile de votare, organizate în ţară şi în străinătate.

Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.


Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votării, vor putea să-şi exprime opţiunea în baza unui act de identitate valabil.

Alegătorii votează la secţia pe raza căreia au domiciliul arondat, cei aflaţi în altă localitate, duminică vor putea să-şi exprime opţiunea la orice secţie, fiind înscrişi pe listele suplimentare.

Fiecare cetăţean îşi exprimă opţiunea electorală personal.

"Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, secţie de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral, secţie de votare", a precizat Marian Muhuleţ.  

Votul în străinătate

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei care se află duminică în străinătate în scop turistic, pot vota la secţiile organizate în afara graniţelor ţării.

Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil şi în baza Declaraţiei pe proprie răspundere.

Formularul poate fi descărcat şi completat de pe site-urile Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe.

Declaraţia trebuie semnată şi datată în prezenţa comisiei de votare.

Cei care nu au posibilitatea tehnică să descarce documentul, pot primi formulare şi pixuri în faţa secţiilor de votare pentru a economisi timpul necesar votului efectiv.

Pentru fluidizarea procesului electoral, fiecare secţie de votare din străinătate va avea şapte cabine de vot şi şapte ştampile, numărul maxim prevăzut de lege, a mai precizat Muhuleţ.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza