Prezență ridicată la vot a moldovenilor în România

Cetăţenii moldoveni aflaţi în România au la dispoziţie opt secţii de vot pentru alegerile legislative din Republica Moldova atât în Bucureşti , cât şi în alte oraşe din ţară.

Adăugat: 28 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:28 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În prima parte a zilei , pe teritoriul României şi-au exercitat dreptul de vot aproximativ 1.800 de cetăţeni moldoveni, cea mai numeroasă prezenţă fiind la cele două secţii din Bucureşti, peste 700, dar şi la Iaşi, 50 şi Cluj Napoca 360.


Până la ora 18,00  şi-au exprimat opţiunea electorală în România 7.000 de persoane.


Corespondenţii Radio România informează că după-amiază s-au format cozi la secţiile de votare deschise la Iaşi, Cluj-Napoca sau Galaţi, pentru că aici au sosit cu autocarele sau cu trenul grupuri de cetăţeni moldoveni care trăiesc în judeţele limitrofe. Urnele se închid la ora 21:00.


Cetăţenii moldoveni aflaţi în România pot  vota la alegerile legislative de la 28 noiembrie la secţiile special amenajate în Bucureşti, Galaţi, Cluj şi Constanţa, a declarat la RADIO ROMÂNIA ambasadorul Republicii Moldova în ţara noastră, Iurie Reniţă.


"Aş îndemna cetăţenii Republicii Moldova aflaţi temporar sau stabiliţi permanent cu traiul în România să vină pe data de 28 la următoarele secţii de votare: în Bucureşti avem două secii de votare - e vorba de sediul misiunii şi la secţia consulară; la Iaşi, în sediul Consulatului General; la Galaţi, în sediul Universităţii Dunărea de Jos; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu; la Braşov, cantina studenţească din strada Memorandumului nr 39; de asemenea, la Cluj, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga şi cea de-a 8-a secţie de votare este la Constanţa, la cantina studenţească din incinta Universităţii Ovidius", a spus Reniţă la Radio România.


Coadă la vot la Ambasada MoldoveiÎn jurul prânzului, 100  de persoanese aflau  în faţa Ambasadei Moldovei la Bucureşti, pentru a vota, majoritatea tineri veniți cu steagul Moldovei şi al Uniunii Europene.


Până la prânz votaseră  circa 200 de persoane la secţia de votare din incinta ambasadei.


În afara secției de la Ambasada Moldovei, cetățenii mai au la dispoziţie şi Consulatul Moldovei la Bucureşti, secții care  vor fi deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii programului.


Cetăţenii moldoveni pot călători gratuit pe teritoriul României pentru a merge la o secţie de votare din cele opt deschise în ţară, fiind necesar prezentarea paşaportului.


Prezență semnificativă la vot și în țarăÎn prima parte a zilei, aproximativ 250 de persoane au votat, la Iaşi.


Sunt tineri care studiază în acest oraş sau în judeţele vecine, şi încă 200 de persoane aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot, aşa că, în faţa Consulatului Republicii Moldova din Iaşi, acolo unde este secţia de votare, este aglomerat şi au venit autocare din Suceava şi Bacău, cu tineri dornici să voteze.

Nu s-au semnalat  niciun fel de incidente, dar, pentru a nu fi înghesuială, intră doar câte şase persoane, iar Jandermeria asigură paza şi ordinea, pe parcursul întregii zile.


Faptul că transportul este gratuit, pentru cei care nu stau în Iaşi, a constituit un lucru bun şi au venit foarte mulţi să voteze, iar campaniile de încurajare pentru a merge la vot, putem spune că sunt de un real succes, aşa că avem foarte mulţi votanţi, deocamdată, la Iaşi, informează corespondentul RRA, Raluca Daria Diaconiuc.


Şi secţia de votare deschisă la Cluj Napoca se remarcă printr-o prezenţă însemnată, la urne.


Peste 300 de cetăţeni moldoveni votaseră în prima parte a zilei la secţia de votare amenajată la Casa de Cultură a Studenţilor.


Alegătorii sunt, în proporţie de peste 80%, studenţi, în special din Cluj, unde sunt peste o mie de cetăţeni moldoveni, veniţi la studii, dar şi din Sibiu, Mureş sau Alba, de unde au venit organizat, cu microbuze.


Estimările oficiale arată că, până la finalul zilei, va fi un număr de aproximativ 1.500 de votanţi, în condiţiile în care, la această oră, mai sunt încă cel puţin 20 de persoane, care aşteaptă să intre în cabinele de vot, informeayă corespondentul RRA, Ciprian Iancu.Se poate vota și cu pașaportul expirat!Ambasadorul Republicii Moldova în ţara noastră, Iurie Reniţă amintește cetăţenilor moldoveni stabiliţi în România că pot vota pe baza paşapoartelor pentru străinătate de culoare albastră, chiar dacă acestea au expirat."E vorba de paşapoartele pentru străinătate. Pe paşapoartele de culoare albastră, ca să fie mult mai clar, recent, urmare a multiplelor solicitări, inclusiv din România, am insistat ca să fie adoptată o decizie de către Comisia Electorală Centrală vizavi de posibilitatea de a vota cu paşapoartele valabilitatea cărora a expirat. Deci doresc să aduc la cunoştinţă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în România că pot vota în baza paşaportului expirat. Este extrem de important să reţineţi acest moment, deoarece şi anterior au existat multe impedimente şi neclarităţi vizavi de această posibilitate. Deci vă aşteptăm la secţiile de votare care le-am menţionat anterior, cu paşapoartele valabile şi cele cu termenul expirat", a spus  ambasadorul Republicii Moldova în ţara noastră.


El a adăugat că  au fost puse la punct  toate aspectele logistice legate de organizarea alegerilor, astfel încât scrutinul să fie lipsit de incidente."E o misiune foarte responsabilă şi onorabilă pentru ambasada noastră aici, la Bucureşti, cât şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc în România sau activează în diverse zone ale ei. De aceea, rugăm şi solicităm foarte respectuos, iarăşi, reiterăm mesajul nostru către toţi cetăţenii, să vină la alegeri pe data de 28 noiembrie", a adăugat Reniţă.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza