Prezență mai mare la urne în Republica Moldova decât la alegerile de anul trecut

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au atras până acum mai mulţi votanţi decât scrutinul prezidenţial de anul trecut.

Adăugat: 11 Iulie 2021
Ultima actualizare:11 Iulie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Radio Chișinău
trimite pe mail

Preşedintele proeuropean Maia Sandu a lansat un apel pentru o participare masivă la urne.

Potrivit colegilor de la Radio Chişinău, miza alegerilor este apropierea Republicii Moldova fie de Uniunea Europeană, fie de Rusia.

Până la ora 12:30 a fost înregistrată o prezenţă la urne de aproximativ 24%, cu 4% mai mult faţă de alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.

Pentru validarea scrutinului e nevoie de o prezenţă minimă de peste 33%.

Observatorii au raportat până la această oră mai multe încălcări, între care şi două cazuri de transportare organizată a cetăţenilor din regiunea separatistă transnistreană, care se află în afara controlului autorităţilor de la Chişinău, la secţii de votare din dreapta Nistrului, lucru interzis de legislaţia în vigoare.

Dar ce aşteptări au cetăţenii moldoveni de la aceste alegeri?

-: Guvernarea care urmează să vină să facă paşi pentru a menţine oamenii în ţară, pentru că intelectualitatea pleacă, pe acest fond atractivitatea ţării noastre devine tot mai mică şi mai mică.
-: Mai întâi să se ridice economia ţării, să avem salarii bune, pensii bune.
-: Suntem o ţară frumoasă, avem de toate, avem şi pământ, avem şi oameni buni, avem... şi viaţa trebuie să fie bună. Suntem aproape de Europa
, spun cetățenii R.Moldova.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Republica Moldova în 2019.

Legislativul ales atunci însă nu a reuşit să voteze un cabinet de miniştri după demisia la sfârşitul anului trecut a Guvernului condus de fostul premier Ion Chicu şi a fost dizolvat la 28 aprilie de către preşedintele Maia Sandu.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Iulie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza