Prezență la vot mai mare în rândul românilor din străinătate

Românii din străinătate votează în număr mai mare în turul doi ai alegerilor prezidențiale, față de primul tur.

Adăugat: 24 Noiembrie 2019
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 18:01:40) - Interes foarte mare al românilor din străinătate.

Pentru alegerea preşedintelui României au votat până acum peste 800.000 de persoane, cu aproximativ 120.000 peste numărul celor care au votat la primul tur de scrutin.

Cele mai mari prezenţe la vot se înregistrează în Italia, Marea Britanie, Germania sau Spania, dar şi în Franţa.

Aproape 40.000 de persoane au votat în cele 50 de secţii organizate pe teritoriul acestei ţări.

Corespondenta RRA în Franța,  Daniela Coman, relatează în direct:

Reporter: Bună seara! Tocmai acum mă uitam pe prezență și Franța a depășit 40.000. În acest moment mă aflu la Pantin, o localitate de la periferia de nord a Parisului, unde trăiește o importantă comunitate de români, majoritatea provenind din zona Maramureșului, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, stabiliţi aici în ultimii 15-20 de ani. La cele două secţii de la Pantin, amenajate într-un hotel, au votat mai mulţi români decât în turul unu. Prezența este acum de aproximativ 1.900 de alegători, față de 1.500, câţi au fost în total acum două săptămâni și mai sunt încă patru ore de vot.

Cei care nu au venit în turul întâi spun că s-au temut de cozile interminabile cu care s-au confruntat la precedentele alegeri iar acum nu le vine să creadă în ce condiţii civilizate pot vota şi românii. De altfel, în toate cele 50 de secții de votare din Franța procesul electoral decurge în cele mai bune condiții, nu sunt cozi, nu au fost semnalate incidente, o persoană votează în cel mult două minute. Atât deocamdată de la Paris.

UPDATE: Votul românilor, la Bonn

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 17:00) -
Aproximativ 755 de mii de cetăţeni români au votat până acum în străinătate, depăşind cu 80 de mii numărul total al celor care au votat peste hotare în primul tur de scrutin. Cele mai mari prezenţe la vot se înregistrează în Italia, Marea Britanie, Germania şi Spania.

În Germania au fost instalate 80 de secţii de votare, faţă de 25 câte au fost la alegerile europarlamentare din luna mai, astfel că peste 126 de mii de români au putut vota până acum.

Corespondenţă din Bonn - Reporter: Vlad Drăghicescu - Aproximativ 2.500 de români au votat până la această oră în fosta capitală a Republicii Federale Germania. Mulți dintre românii întâlniți la secția de votare amenajată la sediul Consulatului României de la Bonn susțin că au votat cu speranță de mai bine. Totuși, oamenii nu doresc să revină în România:

-: Ne întoarcem în concedii, să ne vedem rudele și apoi ne întoarcem înapoi că lucrăm aici şi aici trăim practic.

-: Nu ne întoarcem acasă, nu avem de gând, ne este bine aici, dar pentru părinţii noștri, pentru copiii care au rămas, pentru bătrâni.

-: Aşteptăm să se schimbe ceva în ţara asta, dar nu ştiu, zău, dacă... Cred că mai trec încă două generaţii ca să schimbăm ceva.

Reporter: Sunteţi de mult timp în Germania?

-: 10 ani.

Reporter: Indiferent de așteptările pe care le au, românii aflați în Germania își mai pot exercitat dreptul la vot până la ora 21:00

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 15:01:30) Reporter: Alexandr Beleavschi, Moscova

Realizator: În străinătate, au votat până acum mai mult 645.000 de cetăţeni români, cu peste 170.000 mai mult decât la primul tur de scrutin.

Este a treia zi în care compatrioţii noştri stabiliţi peste hotare pot vota pentru alegerea preşedintelui României, iar în acest tur de scrutin au votat prin corespondenţă 17.500 de persoane.

Cea mai mare prezenţă la vot este în Italia, Marea Britanie şi Germania, unde există comunităţi mari de români. În Federaţia Rusă, comunitatea românească nu este aşa de numeroasă, însă participarea la vot este şi acolo, în acest tur de scrutin, mai mare decât acum două săptămâni, după cum transmite corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi.

Reporter:
În Rusia sunt organizate ca și în primul rând tur trei secții de votare: la ambasada de la Moscova și consulatele de la Sankt Petersburg și Rostov pe Don, toate cele trei secții fiind deschise vineri. Ţinând cont de numărul redus de alegători potențiali, prezența la vot se înscrie în parametrii obișnuiți, fiind însă ceva mai ridicată decât în primul tur. La ora 14:30, în cele trei secții au votat 203 alegători. Această cifră include și personalul misiunilor diplomatice. Cel mai mare număr de votanți, 146, se înregistrază la Moscova, la Sankt Petersburg au votat 42 de persoane iar la Rostov pe Don 15. Spre deosebire de primul tur, până  în prezent nu s-a înregistrat nici un vot prin corespondențăAutor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Noiembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza