Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale în Republica Moldova

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, până la ora 13.00 au votat aproape 30% dintre alegători.

Adăugat: 15 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Republica Moldova prezenţa la urne pentru alegerile prezidenţiale este mai mare decât în primul tur de scrutin, în pofida agravării epidemiei COVID, cu recorduri zilnice de noi infectări.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, până la această oră au votat aproape 30% dintre alegători.

Pentru comparaţie, acum două săptămâni, doar 20% dintre moldovenii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea până la ora 13:00.

Au de ales între fostul premier proeuropean Maia Sandu şi preşedintele prorus în exerciţiu Igor Dodon, aceiaşi protagonişti ca în urmă cu 4 ani. Ambii au votat deja.

Fostul premier Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, a îndemnat cetăţenii să iasă la vot pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovaţi de furturi şi minciună.

Maia Sandu a avut şi un apel către angajaţii din sistemul public să nu se lase folosiţi în scheme de fraudare a alegerilor din Republica Moldova. Igor Dodon, candidat independent, dar susţinut deschis de Partidul Socialiştilor, a declarat că a votat pentru statalitatea Republicii Moldova.

Întrebat de jurnalişti despre mobilizarea cetăţenilor din stânga Nistrului, despre care se vorbeşte că ar fi fost plătiţi pentru a vota în favoarea sa, Igor Dodon a invocat duble standarde.

Observatorii au semnalat în prima parte a zilei un flux mai mare de unităţi de transport cu cetăţeni care vin din regiunea separatistă transnistreană şi că la mai multe dintre secţiile de vot destinate lor, pe malul drept al Nistrului, s-au format cozi. Potrivit presei, veteranii de război sunt prezenţi la Podul de la Dubăsari, la Varniţa şi în alte localităţi din zona de securitate, pentru a preveni votul organizat.

Cozi imense s-au format şi în mai multe oraşe europene, la Milano, Verona, Frankfurt, Berlin, Hamburg, la Paris şi Londra.

Până la amiază, în străinătate au votat peste 75 de mii de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce constituie aproximativ jumătate din totalul votanţilor din diaspora în primul tur de acum două săptămâni.

 Autor:
Cristina Popușoi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza