Preţul gazelor pentru populaţie se va liberaliza de la 1 iulie

Preţul gazelor pentru populaţie nu va creşte de la 1 aprilie, ci doar de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare pentru consumatorii casnici.

Adăugat: 5 Martie 2015
Ultima actualizare:5 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este asigurarea dată astăzi de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, care spunea că nu e posibilă o modificare a preţului de la o lună la alta, ci doar după trei luni de la o decizie în acest sens.

În cadrul unei dezbateri, organizată de Energy Center la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, Nicolae Havrileţ menţiona că în aprilie va începe discuţia în  legătură cu cotele de creştere pentru următorii 3 ani.

În privinţa consumatorilor non-casnici, Nicolae Havrileţ a mai afirmat că, după liberalizarea operată la 1 ianuarie,  preţul gazelor a scăzut cu aproape 5 procente pentru 40 la sută dintre aceştia.

Scăderea, însă, se înregistrează doar pe segmentul de furnizare şi vine ca urmare a renegocierii contractelor sau a schimbării furnizorului.

Cu toate acestea, Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniu şi partener al Energy Center, afirmă că preţurile au crescut pentru restul non-casnicilor, ce înglobează peste 80 la sută din consum.

Mare parte din explicaţie constă în faptul că aceşti consumatori nu au fost informaţi că, în prima jumătate a anului 2015, au posibilitatea renegocierii contractelor sau a schimbării furnizorilor.

Aceasta, mai spune el, era o obligaţie atât a autorităţilor cât şi a furnizorilor de gaze naturale.

Discuţiile de astăzi, de la Palatul Parlamentului, fac parte dintr-o campanie organizată de Energy Center la începutul acestui an, în speţă Preţul Corect La Gaze, prin care se încearcă mediatizarea instrumentelor pe care le au la îndemână consumatorii non-casnici, pentru a-şi reduce costurile, după liberalizarea preţului la gaze naturale începând cu ianuarie 2015, precizează redactorul RRA.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza