Preţul gazelor naturale "se va stabili de către piaţă"

Ministerul Energiei lucrează la un proiect de reformă a pieţei gazelor naturale, care îşi propune să impună un procent minim de tranzacţionare pe pieţele centralizate, atât pentru producători, cât şi pentru furnizori.

Adăugat: 2 Septembrie 2016
Ultima actualizare:2 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministerul Energiei pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care prevede că producătorii şi furnizorii de gaze naturale vor fi obligaţi ca, începând de anul viitor, să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată, ceea ce va conduce la scăderea preţului la consumatorii finali.

Ministrul Victor Grigorescu spune într-un interviu pentru Agerpres că în acest moment aproape toată cantitatea de gaze este vândută prin contracte bilaterale, pe care nu le poate verifica nimeni şi care nu oferă o imagine exactă asupra costurilor.

Ministerul Energiei lucrează la un proiect de reformă a pieţei gazelor naturale, care îşi propune să impună un procent minim de tranzacţionare pe pieţele centralizate, atât pentru producători, cât şi pentru furnizori, iar dacă acest procent nu va fi respectat, vor exista amenzi semnificative raportate la cifra de afaceri.

Ministrul de resort, Vlad Grigorescu, spune că în acest sens se află în curs de elaborare un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, act normativ ce ar putea fi adoptat de executiv până la finalul acestei luni.

Ţinta este ca începând de anul viitor, 40% din consumul de gaze al României să se tranzacţioneze prin intermediul pieţelor centralizate, faţă de numai 1,5 procente în prezent.

În opinia ministrului energiei, în acest mod se va realiza o transparentizare a pieţei gazelor naturale, va exista o competiţie reală între producători, iar preţul se va stabili de către piaţă.

El a precizat şi că va solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei să adopte metodologiile pentru crearea unei pieţe de echilibrare şi a unei pieţe spot a gazelor naturale şi că îşi doreşte implicarea sectorului bancar în acest domeniu deoarece există metode mai sofisticate de acoperire a riscului pe termen lung.
 Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema

TagsToate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza