Preţul energiei creşte de la 1 ianuarie

Factura la energia electrică va creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2014.

Adăugat: 7 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:7 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preţul energiei electrice va creşte, de la 1 ianuarie anul viitor, cu un procent pentru populaţie şi cu 2% pentru consumatorii industriali, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

"Am discutat cu ANRE, iar preţul energiei electrice va creşte cu 1% pentru consumatorii casnici şi cu 2% pentru cei industriali. Asta e piaţa, nu putem să scumpim mai mult dacă nu avem de ce", a spus ministrul, într-o conferinţă de specialitate.

În schimb, a adăugat Niţă, taxa de cogenerare va scădea cu 10% de la 1 ianuarie şi cu 30% de la 1 iulie anul viitor, ceea ce va duce la scăderea facturilor.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator.

Potrivit lui Niţă, probleme există în sectorul gazelor naturale, unde decalajul dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare.

"În discuţiile cu FMI, am mai reuşit să amânăm cu un an, până la 31 decembrie 2015, liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali, iar pentru cei casnici acest lucru va fi la 31 decembrie 2018", a explicat ministrul, care a subliniat că discuţiile cu FMI în acest sens au început încă din lunile mai - iunie.

La începutul lunii august, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, declara, pentru Agerpres că piaţa gazelor pentru clienţii noncasnici va fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, cu un an mai târziu decât arăta calendarul iniţia, măsura fiind agreată de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
  
Potrivit acestuia, o decizie finală privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pieţei se va lua în cursul anului 2014, în funcţie de preţurile care vor fi la acea vreme pe pieţele internaţionale.
   Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza