Preşedintele vrea o decizie în privinţa Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu consideră că parteneriatul cu firmele străine reprezintă soluţia pentru exploatarea zăcămintelor naturale în condiţii optime.

Adăugat: 11 Aprilie 2012
Ultima actualizare:11 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului ca în maximum două săptămâni să revizuiască tot sistemul de redevenţe pe care România îl are pe zăcămintele naturale.

La ceremonia de învestire în funcţie a noului ministru al Mediului Attila Korodi, preşedintele i-a cerut acestuia dar şi cabinetului din care face parte să analizeze rapid şi să ia o decizie în legătură cu exploatările miniere de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi cea a gazelor de şist.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că România nu mai are resurse pentru crearea de locuri de muncă dacă nu priveşte cu responsabilitate la reluarea unor activităţi de minerit.

Şeful statului a precizat că din cauza laşităţii şi demagogiei anumitor demnitari, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din anul 1997, iar în prezent se prefigurează procese costisitoare.

În opinia preşedintelui României, parteneriatul cu firmele străine reprezintă soluţia pentru exploatarea zăcămintelor în condiţii optime. 

"România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse - aur, cupru, gaze de şist - în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare singura soluţie şi poate mulţi consideră că cel mai important lucru este profitul pe care l-am putea obţine din aceste exploatări în parteneriat - fie că vorbim de gazele de şist, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru. Iar eu sunt de acord cu dvs. că este foarte important ce obţine statul român", a spus preşedintele.

Şeful statului a cerut Guvernului ca în cel mult două săptămâni să revizuiască tot sistemul de redevenţe legat de zăcămintele naturale.

De asemenea, el doreşte ca Executivul să facă rapid o analiză şi să ia o decizie în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi cea care vizează exploatarea gazelor de şist.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza