Președintele va comunica decizia privind șefa DNA, după motivarea CCR

Preşedintele Klaus Iohannis va comunica decizia sa referitoare la şefa DNA numai după ce va primi şi va înţelege motivarea deciziei CCR potrivit căreia ar trebui să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţie.

Adăugat: 6 Iunie 2018
Ultima actualizare:6 Iunie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Şeful statului a subliniat că deşi decizia curţii vorbeşte aparent de o chestiune concretă, în realitate trebuie aduse în discuţie şi alte probleme, cum ar fi statutul procurorilor.

"Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă. Evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În Constituţie, avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate, ministrul justiţiei, pentru a apăra independenţa procurorilor", a spus Klaus Iohannis..

În replică, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că nu trebuie să se confunde independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.

"Aşteptăm motivarea deciziei, dar avem un principiu în Constituţie care spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului justiţiei. Ministrul justiţiei, cât sunt eu, când va fi altul, ministrul justiţiei nu întreabă un procuror: domnule, de ce ai administrat proba asta, proba cealaltă, de ce ai dat o soluţie sau alta. Aia e independenţa procurorului. Nu poate ministrul să întrebe ce se întâmplă în dosar, dar autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la administrarea justiţiei, se referă la politicile penale pe care nu le face nici CSM-ul, nici un procuror, pe care le face legiuitorul ordinar sau delegat, care poate fi şi guvernul, din care ministrul justiţiei face parte", a spus Tudorel Toader.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Iunie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza