Preşedintele şi parlamentarii nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese

Parlamentarii şi preşedintele nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese, definit în Codul penal drept faptă a funcţionarului public, după ce au fost scoşi din această categorie.

Adăugat: 10 Decembrie 2013
Ultima actualizare:10 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se modifică Codul penal şi prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia ''funcţionarilor publici''.

Potrivit proiectului, sunt exceptaţi de la dispoziţiile articolului 147 din Codul Penal, cel care defineşte funcţionarul public, preşedintele României, deputaţii şi senatorii precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Camera Deputaţilor este decisivă pentru acest proiect care a fost adoptat şi de Senat.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, susţine că "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".

"Este o iniţiativă care, dacă va fi adoptată, dă o lovitură grea statului de drept, afectând iremediabil credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO", a mai spus  Georgescu.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen, informează Mediafax.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
10 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza