Preşedintele României prezent la Ziua Armatei

În Bucureşti s-a desfăşurat, luni, ceremonia militară şi religioasă pentru dezvelirea Monumentului închinat Eroilor Militari Români căzuţi la datorie, monument amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor. Foto: Agerpres

Adăugat: 25 Octombrie 2010
Ultima actualizare:25 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Manifestările dedicate Zilei Armatei au cuprins o ceremonie sobră, cu onorul dat de un detaşament de la Regimentul 30 gardă Mihai Viteazul şi o slujbă oficiată de un sobor de preoţi la monumentul înălţat în memoria celor 19 militari români care au căzut la datorie în Afganistan şi Irak.


La ceremonii  au participat, în parcul Tineretului, preşedintele Traian Băsescu, ministrul apărării Gabriel Oprea, Şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, generali, ofiţeri şi subofiţeri dar şi ataşaţi militari şi numeroşi bucureşteni.  


Şeful statului a asistat la ceremonialul religios şi a depus o coroană de flori, cu mesajul "Glorie eroilor patriei ".


În cadrul ceremoniei cinci colonei şi comandori au fost avansaţi la gradul de general sau amiral.


Cu ocazia Zilei Armatei şi în prezenţa ministrului apărării, Gabriel Oprea, a şefului Statului Major General, preşedintele Traian Băsescu a oferit gradele de general şi amiral unor colonei.


Pentru prima dată, un veteran al misiunilor externe, fost comandant de batalioane în Afganistan şi Irak, a devenit general, consfinţind într-un fel prima avansare importantă din generaţia teatrelor de operaţii.


Fost comandant al celebrului Batalion 26 Infanterie Scorpionii Roşii, Actualmente comandant al Brigăzii 281 Focşani, generalul de brigadă Nicolae Ciucă a comandat în 2002, în Afganistan, prima misiune de luptă din istoria postbelică a României.


În 2004, el a comandat personal trupele româneşti în celebra bătălie de la Nasiriya, din Sudul Irakului, unde infanteriştii români au asigurat flancul de est al trupelor italieni atacate de insurgenţi.


Cel mai important, generalul Ciucă nu a pierdut niciun militar în luptă.


Generalul Lucian Foca, comandantul Brigăzii de Informaţii Militare, a coordonat toate detaşamente speciale care au acţionat în Irak sau Afganistan, militari supranumiţi luptătorii din umbră, cei care culeg informaţii din spatele frontului.


Generalul Grecu Florin, al treilea veteran, a revenit de câteva zile din Afganistan unde a coordonat cele două batalioane româneşti care acţionează în provincia Zabul.


De asemenea, şeful statului a oferit gradul de general de flotilă aeriană - cu o stea comandorului Laurian Anastasof şi gradul de contraamiral de flotilă - cu o stea comandorului Alexandru Mîrşu.


Bilanţul Ministerului Apărării Naţionale indică 17 militari căzuţi la datorie în Afganistan şi doi în Irak.


Ziua Armatei Române este marcată astăzi în toate unităţile militare, dar şi în teatrele de operaţii unde trupele române execută misiuni.
 

"Ne-am oprit din luptă şi am îmbrăţişat, am sărutat borna de frontieră. Pur şi simplu s-a oprit acţiunea de luptă şi toţi militarii au îngenuncheat şi s-au rugat, după care ne-am recules, ne-am revenit şi am continuat lupta" a declarat reporterului Radio România un veteran de război.


25 Octombrie este în acelaşi timp un prilej de sărbătoare, o zi a victoriei, dar şi de comemorare.


România în cel de-al doilea război mondial a pierdut aproape 800.000 de militari, cam 625.000 în campania din est şi aproape 170.000 în cea din vest.


În semn de omagiu, drapelul naţional este arborat luni la toate sediile instituţiilor militare, marele pavoaz este ridicat la bordul navelor militare maritime şi fluviale, sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară.


De asemenea, în toate statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării, precum şi în teatrele de operaţii.


În Cehia şi Slovacia, un marş comemorativ pentru cinstirea eroilor romani căzuţi în Cehoslovacia a fost organizat duminică la Zvolen, în Slovacia, iar luni la Brno, în Cehia.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Radu Dobriţoiu, Septimiu Roman
Adăugat:
25 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza