Președintele R.Moldova respinge candidatura lui Plahotniuc la funcția de premier

Președintele Nicolae Timofti își argumentează decizia precizând că "este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate".

Adăugat: 13 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:13 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova
trimite pe mail

Președintele Republicii Moldova a decis, în urma consultărilor cu  reprezentanții majorității parlamentare constituite recent, să respingă candidatura lui  Vladimir Plahotniuc la funcția de premier.

Timofti precizează că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru.

"Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova", se arată în comunicatul postat pe site-ul Președinției R.Moldova.

Președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care să se încadreze în criteriile de integritate, până pe data de 14 ianuarie .

Vlad Plahotniuc a fost desemnat azi pentru postul de premier de către Biroul Politic al Partidului Democrat şi este sprijinit de toţi cei 56 de membri ai noii majorităţi parlamentare , transmite Radio Chişinău.

Redăm comunicatul integral:

"Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut astăzi, 13 ianuarie a.c, la Reședința de stat de la Condrița, consultări cu reprezentanții majorității parlamentare, constituite recent de un număr de 56 de deputați.

La consultări au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

Șefului statului i-a fost prezentată o declarație semnată de un număr de 55 de deputați, de  susținere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru.

Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova.

În consecință, președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00".Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza