Preşedintele retrimite Legea pensiilor la Parlament

Legea pensiilor este întoarsă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu , cu propunerea de modificare a vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani.

Adăugat: 7 Octombrie 2010
Ultima actualizare:7 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, într-o declaraţie de presă, că  analizând Legea pensiilor  la articolul  53 alineatul  1, a  constatat că se institutie vârsta standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.


Ţinând cont de realităţile socio-economice din România, preşedintele Traian Băsescu a opinat că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii, drept pentru care nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare  pentru femei şi bărbaţi, la 65 de ani.


"Nu pot  să  nu analizez realităţile socio- economice din România , şi să constat că, totuşi,  femile au o situaţie  mult mai grea decât bărbaţii. Realităţile  sociale  din România  ne arată că o femeie  care are serviciu, în sectorul  privat sau de stat,  mai are şi un serviciu  acasă, find prima  responsabilă  de gestionarea treburilor casei, de creşterea copiilor. Femile fac o dublă muncă în România", a spus preşedintele. 


El a menţionat că, de altfel, şi legea trimisă la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 şi la articolul 60 alineatul 2, instituie diferenţe de tratament între femei şi bărbaţi, dând ca exemplu faptul că la balerini şi la militari stabileşte vârste diferite de pensionare între femei şi bărbaţi.


Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani.


Din aceste   motive, preşedintele Traian Băsescu a declarat că retrimite legea în Parlament pentru a se reanaliza  articolul referitor la egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.


"Am hotărât  sa retrimit Parlamentului  Legea  pensiilor,  considerând oportună modificarea articolului   52,  alineatul  1 al legii, în sensul stabilirii  vârstei standard de pensionare  pentru femei  la 63 de ani. Propun Parlamentului  să analizeze  posibilitatea  de a reduce  vârsta de pensionare  pentru femei de la 65 la 63 de ani", a declarat preşedintele.


Preşedintele a afirmat totodată că nu are nicio observaţie privind legalitatea actului normativ privind pensiile.


Băsescu a menţionat că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului.Atacuri la Ponta şi AntonescuPreşedintele Traian Băsescu a afirmat că de la votul din Parlament la Legea pensiilor şi până în momentul de faţă au fost numeroase  dezbateri publice asupra modului cum s-a votat această  lege, dar şi abordări ridicole ale unor politicieni precum Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL).


El susţine că cei doi lideri de partid i-au cerut să arbitreze discuţiile din interiorul Parlamentului, lucru care nu este permis de Constituţie.


"Au fost şi abordări ridicole ale policienilor. Mă refer la liderul PSD şi PNL, care îmi cer sa arbitrez în interioul  unei Camere a Parlamentului. Acest lucru nu e posibil, preşedintele  României  nu se poate implica în activitatea internă a Parlamentului. Liderii politici  au posibilitatea  să se adreseze Comisiei de displicină a Parlamentului  pentru a rezolva  problemele  de litigiu între grupurile  parlamentare. Cred că cei care vorbesc despre dictatură, cei doi lideri, nu înţelg ce înseamnă să creez precedentul ca Preşedintele  să se implice în activitatea  internă a Parlamentului. Asta ar fi dictatură şi îi rog să gândească cu seriozitate asupra ceea ce îşi doresc", a spus preşedintele. 
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza