Preşedintele PPE: Maghiarii să rămână uniţi în jurul UDMR

Wilfred Martens recomandă maghiarilor din România să se alinieze în spatele UDMR, pentru a beneficia de o bună reprezentare în Parlament.

Adăugat: 18 Octombrie 2012
Ultima actualizare:18 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres. Kelemen Hunor şi Wilfred Martens
trimite pe mail

Preşedintele PPE, Wilfred Martens, recomandă comunităţii maghiare din România să nu fie fragmentată din punct de vedere politic pentru că riscă să nu aibă o reprezentare bună în Parlament în urma alegerilor din decembrie.

Într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele PPE spunea că maghiarii ar trebui să rămână uniţi în jurul UDMR.

"UDMR a fost întotdeauna un membru foarte activ al Partidului Popular European. Formaţiunea a fost angajată faţă de proiectele europene şi a sprijinit valorile europene, pe care noi le apărăm în PEE. Aceste valori sunt esenţiale într-un stat democratic şi într-o Uniune Europeană democrată, în baza supremaţiei legilor, a respectării libertăţilor  fundamentale, elaborate după cel de-al doilea război mondial", a spus Martens, într-o conferinţă de presă comună cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El a afirmat că UDMR a jucat un rol important în conducerea României şi în guvernele ţării "în special într-o perioadă extrem de dificilă, când a fost la conducere cu Partidul Democrat-Liberal".

"Comunitatea maghiarilor din România este, în convingerea mea, cel mai bine servită dacă este unită şi unită în spatele unei singure formaţiuni. Sunt convins că fragmentarea poate submina serios reprezentarea maghiarilor în instituţiile democratice din România. Şi cred că maghiarii trebuie să fie uniţi şi nicidecum divizaţi. Sper sincer că comunitatea maghiarilor se va alinia cu UDMR la alegerile ce urmează. Am deplină încredere în Kelemen Hunor şi în partidul pe care îl conduce", a spus Martens.

Avertisment către PPMT: PPE nu acceptă cu uşurinţă noi membri

Martens a arătat că PPE nu este deschis să accepte cu uşurinţă noi membri în familia popularilor europeni, fiind necesară îndeplinirea anumitor criterii stricte.

Afirmaţia intervine în contextul în care şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania a solicitat să fie primit în PPE.
    
"Îmi menţin poziţia că maghiarii trebuie să fie uniţi în spatele UDMR.(..) Noi avem un sistem foarte strict de adeziune. Procedura este grea şi îndelungată. Sunt foarte multe criterii de care trebuie să se ţină cont pentru ca cineva să devină membru al PPE, reguli care trebuie implementate. Comunitatea maghiară trebuie să rămână unită şi să se alinieze în spatele UDMR", a spus Martens.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat, la rândul său, convingerea că formaţiunea pe care o conduce va rămâne după alegerile din 9 decembrie o forţă importantă pe scena politică din România şi că va avea un aport substanţial în anii următori la evoluţia ţării

Pe scena politică din Româniaexistă trei formaţiuni care îşi revendică electoratul maghiar: UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar.

UDMR a anunţat că va merge pe cont propriu în alegeri, în timp ce PPMT şi Partidul Civic Maghiar intenţionează să aibă liste comune de candidaţi.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Bogdan Isopescu
Adăugat:
18 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza