Preşedintele participă la Summitul pentru Securitate Nucleară

Preşedintele României va participa, la Summnitul pentru Securitate Nucleară care se va desfăşura, timp de două zile, la Seul, în Coreea de Sud.

Adăugat: 25 Martie 2012
Ultima actualizare:25 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă, susţinută la Palatul Cotroceni, că luni şi marţi va fi prezent la Summitul pentru Securitate Nucleară, care se desfăşoară, la Seul, capitala Coreei de Sud, la invitaţia omologului sud – coreean, preşedintele Lee Myung-bak.

Şeful statului a amintit că acest Summit  este iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii,  Barack Obama şi a subliniat că el a devenit "un summit de o importanţă majoră la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite".

Traian Băsescu a mai spus că la reuniune vor participa 56 de delegaţii naţionale, dar şi delegaţii globale şi regionale .

Summitul de la Seul va prilejui evaluarea progreselor globale în eforturile de consolidare a securităţii nucleare în scopul dezvoltării capacităţii statelor de a preveni şi combate terorismul nuclear.

Preşedintele a subliniat că "Summitul este răspunsul adecvat la provocările actuale la adresa păcii şi securităţii".

El a mai spus că securitatea şi pacea sunt ameninţate de riscuri nucleare, militare şi civile.

"Summitul este răspunsul adecvat la provocările actuale la adresa păcii şi securităţii". Traian Băsescu

Traian Băsescu  a mai spus că una dintre temele care vor fi abordate vizează situaţia din Coreea de Nord şi Iran.

"Ameninţările Coreei de Nord pentru regiune sunt o realitate", a precizat preşedintele.

Şeful statului a mai arătat că premisele Summitului pornesc de la menţinerea la un nivel ridicat a arsenalelor nucleare şi creşterea riscurilor generate de ameninţările nucleare.

Traian Băsescu a atras atenţia şi asupra pericolelor reziduurilor radioactive subliniind că acestea pot fi utilizate pentru armele nucleare.

"Pe teritoriul a 25 de state se află câteva mii de tone de reziduuri înalt radioactive, care pot fi utilizate pentru armele nucleare", a spus Băsescu.

El a arătat că la această întâlnire se vor evalua progresele pe care le-au înregistrat statele faţă de 2010, dar şi angajamentele acestora pentru anul 2014.

"Obiectivele acestui Summit sunt importante: realizarea de progrese tangibilie ale statelor faţă de 2010 - nimeni nu se va limita dacă nu se vor proba progrese tangibile şi angajamente ferme pentru 2014", a spus acesta.

Traian Băsescu a mai spus că trebuie redată încrederea cetăţenilor în energia nucleară, atrăgând atenţia în acelaşi timp "se vor impune nişte standarde tehnice şi de securitate nucleară ridicate”.

Şeful statului a mai precizat, duminică, în cadrul declaraţiei de presă, că din Uniunea Europeană au fost invitate 15 state, precizând că din delegaţiile regionale, vor fi prezenţi preşedintele Consiliului European Herman Von Rampuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Baroso.

"Din UE au fost invitate 15 state, România face parte din clubul celor 30 de state care deţin tehnologie pentru întregul proces al combustibilului", a precizat  Traian Băsescu.

Summitul de la Seul este la a doua ediţie, prima a avut loc în 2010, la Washington.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza