Preşedintele Parlamentului Ungariei vizitează România "în calitate de persoană fizică"

Scandalul diplomatic între România şi Ungaria este departe de a se încheia.

Adăugat: 4 Iunie 2012
Ultima actualizare:5 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, a anunţat că va veni marţi  în România, însă în calitate de persoană fizică şi politician şi nu în cea de demnitar al statului ungar.

Kövér László a făcut aceste precizări într-o scrisoare dată publicităţii luni, obţinută de corespondentul Radio România Actualităţi, Raul Matiş.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Roberta Anastase şi Vasile Blaga au semnat, luni,  o scrisoare către preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, în care acesta este rugat să nu mai vină, marţi, la Bucureşti, în vizita pe care acesta o avea programată.

În scrisoare preşedintele Parlamentului ungar este rugat să amâne această vizită până după alegerile din  10 iunie.

"Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale", se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de cel al Senatului.

Anastase şi Blaga apreciază dorinţa oficialului ungar de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră şi îi transmit că este bine-venit, dar îi amintesc acestuia că România se află într-o perioadă electorală.

"Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare" se scrie în scrisoare.

Oficialii români îşi exprimă convingerea că o amânarea vizitei lui Kover Laszlo în România "ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate" în relaţiile dintre cele două state.

În document se mai aminteşte că atât România, cât şi Ungaria trăiesc un moment important în redefinirea construcţiei europene, iar în perioade precum cea pe care o traversează acum cele două state au ocazia de a demonstra că înţeleg obligaţiile ce decurg din valorile comune pe care le împărtăşesc statele Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, are programat, marţi, un turneu electoral în judeţul Mureş, urmând să participe la închiderea campaniei electorale a organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM), potrivit Agerpres.

Jozsef Nyiro, în centrul  scandalului diplomatic

Kover a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai, inclusiv la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro.

Cu această ocazie, el a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară".

Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Iunie 2012
Ultima actualizare:
5 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza