Preşedintele Obama promite un miliard de dolari pentru securitatea Europei Centrale şi de Est

Preşedintele american, Barack Obama, a reafirmat marţi, în capitala Poloniei, angajamentul ţării sale faţă de securitatea statelor est-europene, în contextul îngrijorărilor suscitate de criza ucraineană şi de acţiunile Rusiei.

Adăugat: 4 Iunie 2014
Ultima actualizare:4 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: cursdeguvernare.ro Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii
trimite pe mail

Obama a anunţat că va propune Congresului să aprobe alocarea unui miliard de dolari pentru desfăşurarea de noi forţe americane în această parte a Europei.

Actuala situaţie privind securitatea a fost abordată de Barack Obama la discuţiile pe care le-a avut , marţi, în prima zi, în capitala Poloniei, Varşovia, cu oficialităţile ţării gazdă, precum şi cu alţi opt lideri din regiune, între care şi preşedintele României, Traian Băsescu. 

Preşedintele Obama a spus că miliardul de dolari pe care-l cere Congresului demonstrează că Statele Unite îşi respectă angajamentele de securitate faţă de ţările din Estul şi Centrul Europei.

În plus, preşedintele american a anunţat o creştere a numărului de soldaţi americani atât din forţele aeriene, cât şi din cele navale, în Centrul şi Estul Europei.

Barack Obama a declarat că America nu vrea să ameninţe Rusia, ci să reconstruiască încrederea bilaterală, dar că acest lucru va lua timp.

Preşedintele american a îndemnat NATO să coopereze cu Moscova, dar a explicat că Alianţa va rămâne pe poziţii dacă Rusia mai încalcă principiile de suveranitate şi integritate teritorială care au asigurat până acum pacea Europei. 

"Vom întări parteneriatele cu prieteni ca Ucraina, Moldova, Georgia, pe măsură ce ele îşi consolidează apărarea. Alte noi provocări din partea Rusiei vor atrage, dacă e necesar, noi sancţiuni", a subliniat liderul de la Washington. 

Preşedintele american va avea miercuri, în a doua zi pe care petrece în Polonia, o întâlnire şi cu noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, într-un gest de sprijin faţă de Ucraina şi faţă de alegerile democratice făcute de această ţară, precizează redactorul RRA.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza