Preşedintele Klaus Iohannis retrimite Parlamentului Codul Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.

Adăugat: 17 Iulie 2015
Ultima actualizare:17 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Preşedintele precizează în cererea de reexaminare faptul că, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate.

"Legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni", susţine preşedintele.

El adaugă faptul că simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, poate duce la acumularea de dezechilibre.

"Bunăstarea economică unanim dorită de toate forțele politice din România în beneficiul cetățenilor și al agenților economici poate fi atinsă numai printr-o abordare fiscal-bugetară responsabilă, predictibilă pe termen lung, în concordanță cu obiectivele de creștere economică sustenabilă. Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare", susţine preşedintele.

Iohannis afirmă  că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, 'punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare'.

Totodată, preşedintele semnalează că "promovarea unui model economic axat pe creşterea consumului în dauna investiţilor ar putea supralicita aportul consumului la creşterea economică şi, în plus, ar putea afecta şi competitivitatea şi balanţa externă a României".

Replica lui Ponta: Decizie pur politică, sau decizie luată în afara României

Premierul Victor Ponta critică decizia de azi a Preşedintelui, pe care o consideră "cea mai proastă veste posibilă" pentru români.

Într-un mesaj postat pe Internet Victor Ponta spune că retrimiterea în Parlament a noului Cod Fiscal poate avea doar 2 explicaţii - fie este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost pentru români, fie este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor ei.

 

 

 

PUBLICIT


Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza