Președintele Klaus Iohannis, prezent la semnarea tratatului de la Aachen

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au semnat ieri, la Aachen un tratat bilateral, care îl completează pe precedentul, semnat în 1963.

Adăugat: 23 Ianuarie 2019
Ultima actualizare:23 Ianuarie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german (Aachen, Germania)
trimite pe mail

Domnilor, nu uitaţi că pentru Franţa nu există alternativă în afara prieteniei cu Germania" - a spus preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, acum exact 56 de ani, la semnarea Tratatului de la Paris între Franţa şi Germania. Ele formau atunci un nucleu al noii Europe, o emblemă pentru pace şi reconciliere la acea dată, dar şi un fundament pentru integrare europeană.

Au trecut atâţia ani, Franţa şi Germania au simţit nevoia să îşi reîmprospăteze angajamentele reciproce şi să dea un semnal în UE şi în afară.

Ieri, la Aachen, de această dată, în Germania, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, au semnat un alt tratat, nu un alt tratat de fapt, un tratat reînnoit, şi nu este vorba numai de faptul că Germania este condusă acum de o femeie în postul de cancelar, iar singura adresare folosită atunci de generalul de Gaulle "domnilor, trebuie reîmprospătată şi adăugită".

În plus, prezenţi la ceremonie sunt preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un belgian, dar şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, un polonez, şi Klaus Iohannis, preşedintele României, care asigură acum preşedinţia Consiliului UE, un român, ambii dintre cei mai noi membri ai UE, ajunsă la 28 de membri.

Preşedintele Franţei şi-a impus atunci un veto pentru aderarea Marii Britanii, astăzi Marea Britanie ar putea să părăsească UE.

Actul de la Aachen înseamnă şi un semnal de solidaritate în UE într-un moment dificil. O continuare şi o construcţie pe acest moment va fi Summitul informal din mai de la Sibiu, unde se aşteaptă adoptarea unei declaraţii care va descrie în termeni pozitivi evoluţia UE pentru următorii ani.

Trimisul RRA la Aachen, Oana Bâlă
: "Ceremonia semnării Tratatului de la Aachen are o semnificaţie deosebită atât pentru cooperarea bilaterală franco-germană, cât şi pentru viitorul UE",  a declarat preşedintele Klaus Iohannis, şi a precizat că documentul reflectă angajamentul celor două ţări pentru consolidarea proiectului european. Şeful statului a dat asigurări că România va rămâne alături de Franţa şi Germania în atingerea acestui obiectiv, şi a adăugat că victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat.   

Klaus Iohannis: "Acest tratat de astăzi vine în completarea tratatului care fusese încheiat în 1963, de către cancelarul federal Adenauer şi preşedintele de atunci al Republicii Franceze, De Gaulle. Este o evoluţie pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relaţia dintre Franţa şi Germania, şi sunt foarte bucuros şi foarte mulţumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment, care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită".

Pe de altă parte, preşedintele României a susţinut că Tratatul de la Aachen va contribui la integritatea proiectului european şi că nu va fi readusă în prim-plan discuţia privind o Europă cu mai multe viteze. El şi-a exprimat speranţa că la Summitul informal de la Sibiu din 9 mai va fi adoptată o declaraţie care va descrie în termeni pozitivi evoluţia UE pentru următorii ani şi va promova un mesaj comun ce vizează o Uniune puternică, incluzivă şi coezivă, pregătită să facă faţă tuturor provocărilor.

În marja vizitrei în Germania, şeful statului a avut o întâlnire cu militarii români care activează la Baza NATO de la Gelsenkirchen.
 Autor:
Simina Botar
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Ianuarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza