Preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier

Preşedintele Klaus Iohannis îl propune din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.

Adăugat: 6 Februarie 2020
Ultima actualizare:6 Februarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le am tras.
În primul rând, să recapitulăm pe scurt: avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătăţiri pe legislaţia electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României şi al românilor; de asemenea, a dorit să repare greşelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte.
Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulţi parlamentari şi care se opune acestor schimbări.
Deci, pe de-o parte, un guvern care vrea să mişte lucrurile, pe de cealaltă parte, un PSD care doreşte să oprească lucrurile.
Doar ultimul exemplu cred că este elocvent: Partidul Naţional Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătăţiri legislaţiei electorale cu privire la alegerile locale - în speţă, a vrut să reintroducă, aşa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moţiune, moţiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.
După părerea mea - asta am spus şi aseară, repet astăzi -, soluţia corectă în această situaţie în care avem un guvern care doreşte să mişte lucrurile - opţiune confirmată de români la alegerile din anul trecut; şi românii doresc să se mişte lucrurile -, pe de cealaltă parte avem un PSD care încă este foarte prezent în parlament; întoarcerea la electorat este soluţia corectă, este soluţia care satisface nevoia de democraţie în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune. Am prezentat partidelor această opţiune. Unii au fost de părere că e bine, alţii au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.
Dar până atunci cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern. Aşadar, după ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern şi să se prezinte în parlament. Vă mulţumesc!

Transcriere: Agenția de presă RADORAutor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza