Președintele Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru mâine la ora 11:00 consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament, în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Adăugat: 20 Octombrie 2021
Ultima actualizare:20 Octombrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul desemnat la prima rundă de negocieri, Dacian Cioloş, nu a reuşit astăzi în parlament să obţină susţinerea pentru un cabinet USR, obţinând numai 88 de voturi din cele 234 necesare.

Acum, fosta coaliţia la putere ar vrea în general refacerea acesteia, în timp ce PSD avansează ca soluţie un guvern de specialişti.

Într-o primă reacţie, după ce guvernul său a fost respins de parlament, liderul USR, Dacian Cioloş, a făcut apel la responsabilitate şi a spus că Uniunea Salvaţi România este deschisă discuţiilor, dar numai după prezentarea unor propuneri concrete din partea celorlalte formaţiuni.

Parlamentarii au respins singura soluţie pe care au avut-o pe masă, a mai spus Dacian Cioloş, care a adăugat că, în acest moment, mingea se întoarce în terenul preşedintelui Klaus Iohannis.

Şi PNL a anunţat, prin vocea preşedintelui Florin Cîţu, că îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern.

Votul din legislativ a demonstrat că majoritatea parlamentară care a demis recent guvernul nu a reuşit să îşi construiască un nou executiv, mai spunea liderul PNL, Florin Cîţu.

Prima soluţie după respingerea guvernului prezentat de USR este resuscitarea coaliţiei de guvernare, iar dacă acest lucru nu se poate trebuie găsită o altă soluţie pentru o nouă formulă de guvernare, inclusiv pentru un guvern minoritar, consideră şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, speră să fie identificată rapid o soluţie pentru criza sanitară prin intermediul specialiştilor.

Reprezentanţii AUR consideră că nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier a fost o pierdere de timp şi au făcut apel la parlamentari să găsească împreună o soluţie pentru instalarea unui guvern cu puteri depline.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Octombrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza