Președintele Klaus Iohannis cere demisia premierului Viorica Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut astăzi o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a cerut demisia premierului Dăncilă.

Adăugat: 27 Aprilie 2018
Ultima actualizare:27 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

"Retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie, Guvernul a fost învestit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, trei luni după care pot să trag o concluzie: doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni, astăzi, la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului declara, în urmă cu două zile, că, astăzi, urma să aibă o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor Băncii Naţionale cu politicile fiscale guvernamentale.

VIDEO Declarația președintelui României

Declarații ale președintelui României, Klaus Iohannis

"Klaus Iohannis: Bună ziua! Ar fi trebuit să am o întâlnire, la ora 11:00, cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de-o parte, și Banca Națională pe de de cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naționale a României este foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte aurtorități statului. Este foarte evident că PSD-ul pune sub semnul întrebării și chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD-ului și mă îngrijorează. BNR-ul nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR-ul trebuie să rămână independent pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României. A doua chestiune, chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile Guvernului să fie, într-o măsură reszonabilă, corelate. Asta înseamnă discutate. Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei.
Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru. Săptămâna trecută, în Guvern, s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politica externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete care evident sunt sensibile, altfel n-ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România se statuează şi se ştie că este nevoie în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoie ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea aşa: "jur să îmi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României - aşa să-mi ajute Dumnezeu!" Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituţia, legile ţării, asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român, între preşedinte şi prim-ministru, că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, toate acestea în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie, Guvernul a fost învestit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, trei luni după care pot să trag o concluzie: doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României. Vă mulţumesc!
"Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza