Preşedintele Iohannis va contesta la CCR proiectul legii bugetului

Într-o declaraţie de presă, preşedintele Klaus Iohannis a calificat bugetul ca fiind unul al ruşinii naţionale, nerealist şi supraevaluat.

Adăugat: 22 Februarie 2019
Ultima actualizare:22 Februarie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, cu puţin timp în urmă, că va contesta la Curtea Constituţională proiectul legii bugetului de stat pe 2019.

Într-o declaraţie de presă, el a calificat bugetul ca fiind unul al ruşinii naţionale, nerealist şi supraevaluat.

Şeful statului a argumentat că proiectul de buget nu doar reflectă ceea ce el a numit incompetenţa guvernării PSD - ALDE, ci are şi elemente de neconstituţionalitate.

Klaus Iohannis a explicat că bugetul nu respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană, că s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal şi că proiectul nu respectă principiul subsidiarităţii.

Preşedintele a pus întârzierea cu trei luni a adoptării bugetului pe seama faptului că guvernarea PSD - ALDE nu are de fapt bani.

În schimb, a spus şeful statului, PSD ar urma să primească 150 de milioane de lei din cei 270 alocaţi finanţării partidelor.

Klaus Iohannis a acuzat şi lipsa de fonduri pentru comunităţile locale, spitalele regionale, educaţie şi investiţii.

Preşedintele s-a referit şi la schimbările din justiţie şi a acuzat PSD că vrea să rezolve dosare penale prin politizarea justiţiei

Într-o primă reacţie, preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a calificat decizia şefului statului de a respinge bugetul ca fiind inoportună.

Tăriceanu a explicat şi că bugetele administraţiilor publice locale ar fi mai mari ca anul trecut.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza