Preşedintele Iohannis sesizează CCR şi Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei

Într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, preşedintele a criticat sever ceea ce a numit "asaltul asupra justiţiei făcut de PSD".

Adăugat: 2 Mai 2018
Ultima actualizare:2 Mai 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că sesizează Curtea Constituţională privind cele trei legi ale justiţiei, adoptate din nou recent de Parlament.

În paralel şeful statului a spus că sesizează şi Comisia de la Veneţia, organismul european alcătuit din experţi în drept constituţional.

Într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, preşedintele a criticat sever ceea ce a numit "asaltul asupra justiţiei făcut de PSD".

AUDIO Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis va trimite întregul pachet de legi ale justiţiei la Curtea Constituţională şi va sesiza concomitent Comisia de la Veneţia, pentru că, în opinia sa, legile nu sunt adecvate nici cadrului constituţional, nici standardelor europene.

Mai mult, în forma în care se prezintă acum nu corespund exigenţelor statului de drept şi nici aşteptărilor românilor.

Şeful statului a vorbit despre ceea ce a numit "asaltul PSD asupra justiţiei", care, după protestele care au vizat Ordonanţa 13, s-a mutat în Parlament, transmite redactorul RRA, Oana Bâlă.

În opinia sa, graba şi modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile, au generat foartă multă neîncredre şi în rândul partenerilor externi.

Preşedintele României a atras atenţia că noile reguli pot avea consecinţe asupra instanţelor, cu riscul de a bloca actul de justiţie şi că sunt create noi structuri menite să-i timoreze pe magitraţi.

Totodată, le-a transmis membrilor Curţii Constituţionale să nu se grăbească în luarea unei decizii.

"Fac un apel către Curtea Constituţională, de a nu se grăbi şi a conclura cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice şi instituţionale în acord cu standardele şi bunele practici internaţionale în materie de democraţie, preminenţa dreptului şi a protecţiei drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă.  eporter: Şeful statului a subliniat că după ce Curtea Constituţională se va exprima, va face o nouă analiză şi va decide dacă se impune reexaminarea pachetului de legi privind justiţia", a spus laus Iohannis.

La precedenta ieşire publică, vineri,  preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pentru memorandumul secret, prin care Executivul ar fi propus, fără să-l consulte pe şeful statului, să mute ambasada României din Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele a fost nemulţumit şi de vizita premierului în Israel.

Tensiunile dintre Guvern şi Preşedinţie au crescut şi pe fondul criticilor aduse Băncii Naţionale de coaliţia la putere privind creşterea inflaţiei.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza