Președintele Iohannis se va vaccina vineri anti-COVID-19

În prima conferinţă de presă din an, şeful statului a anunţat că se va vaccina public săptămâna aceasta, vineri, în chiar debutul etapei a doua de vaccinare.

Adăugat: 13 Ianuarie 2021
Ultima actualizare:13 Ianuarie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru reuşita campaniei naţionale de vaccinare ca premisă obligatorie pentru revenirea la o viaţă normală, dar şi pentru repornirea sectoarelor economice.

În prima conferinţă de presă din an, şeful statului a anunţat că se va vaccina public săptămâna aceasta, vineri, în chiar debutul etapei a doua de vaccinare.

Aceasta va include populaţia cu grad de risc şi personalul care desfăşoară activităţi în domenii cheie esenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că 2021 este un an important pentru dezvoltarea viitoare a României, iar principalele două direcţii vor fi stoparea pandemiei prin campania de vaccinare şi repornirea în forţă a economiei, inclusiv prin aplicarea reformelor promise de coaliţia de guvernare.

Şeful statului a explicat că revenirea la normalitate în viaţa de zi cu zi, dar şi relansarea economiei, depind de gradul de vaccinare al populaţiei.

Klaus Iohannis a precizat că bugetul pe anul acesta va fi centrat pe investiţii, dezvoltarea infrastructurii şi pe sprijinirea mediului de afaceri, în paralel cu accesarea cât mai multor fonduri europene.

Preşedintele a adăugat că în plus trebuie începută chiar anul acesta reformarea marilor sisteme de educaţie şi sanitar.

Dar toate acestea sunt posibile numai prin vaccinarea unui număr cât mai mare de români, a spus Klaus Iohannis, şi a explicat că va da el însuşi un exemplu vaccinându-se.

Klaus Iohannis: Vacccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. De succesul campaniei naţionale de vaccinare depinde, în egală măsură, relansarea economică României şi evitarea unor crize profunde ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educaţie şi economie. Eu sunt convins că vaccinarea este necesară. O voi face în aşa fel încât să înţeleagă toată lumea că m-am vaccinat.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că deocamdată nu se poate pune problema relaxării de restricţii, mai ales că numărul de infectări şi decese este în continuare ridicat.

Legat de propunerea Greciei de creare a unui certificat european de vaccinare în baza căruia să se poată călători liber în Uniune, şeful statului a răspuns la o întrebare Radio România că nu ar fi o idee bună, pentru că ar împărţi Europa în două: cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, şi ar crea discriminare.

Trebuie spus că subiectul campaniilor de vaccinare va fi pe agenda Consiliului European săptămâna viitoare, iar Grecia intenţionează să pună chestiunea certificatului de vaccinare pe agenda reuniunii.

Şeful statului s-a referit şi la îngheţarea salariilor bugetarilor şi a explicat că în contextul problemelor economice cauzate de pandemia de COVID-19 anul acesta nu sunt bani pentru măriri de salarii în sectorul bugetar, ci doar pentru menţinerea lor la nivelul de până acum, la fel ca şi în cazul pensiilor.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Ianuarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza