Președintele Iohannis, prezent la comemorarea deportării sașilor în lagărele sovietice

Se împlinesc 70 de ani de când aproximativ 70.000 de etnici germani, majoritatea saşi din Transilvania şi şvabi din Banat, au fost urcaţi în vagoane de marfă cu destinaţia Uniunea Sovietică.

Adăugat: 11 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Președintele Klaus Iohannis, la suljba de la Sibiu. Sursa: Facebook
trimite pe mail

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a participat în această dimineaţă la Sibiu, la o slujbă de comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi a şvabilor, în lagărele de muncă sovietice.

În cadrul ceremoniei, episcopul Bisericii Evanghelice de confesiune augustană din România, Reinhart Guib, a evocat acele timpuri.

Deportările au început în luna ianuarie a anului 1945.

Timp de câteva săptămâni, aproximativ 70.000 de etnici germani, majoritatea saşi din Transilvania şi şvabi din Banat, au fost urcaţi în vagoane de marfă cu destinaţia Uniunea Sovietică.

Într-un mesaj publicat astăzi pe o reţea de socializare, Klaus Iohannis arată că şi bunicii săi s-au aflat printre deportaţi şi că a participat la slujba de astăzi şi în memoria lor.

 

Corespopondentul RRA,  Carmen Vulcan,  a stat de vorbă pe aceast temă cu jurnalistul şi istoricul Hannelore Beier din Sibiu.

Hannelore Beier : Au fost ridicate femeile între 18 şi 30 de ani şi bărbaţi între 17 şi 45 de ani şi au fost trimişi în Ucraina de astăzi, în bazinul Doneţk, în mine de cărbune, dar alţii au fost duşi până proape de Munţii Urali.

Reporter: Câţi dintre cei deportaţi s-au mai şi întors?

Hannelore Beier: S-au întors în ţară cam 75%. Ultimii, deportaţi la muncă de renonstrucţie, aşa era termenul oficial, s-au întors în decembrie '49, ianuarie - februarie '50.

În perioada următoare, Forumul Democrat al Germanilor din România va organiza o serie de manifestări dedicate comemorării a 70 de ani de la deportarea germanilor din România.

Evenimentele vor avea loc la Sibiu, Braşov, Reşiţa, Satu Mare şi în alte oraşe din ţară unde mai trăiesc etnici germani.Autor:
Carmen Vulcan
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
11 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza