Preşedintele Iohannis pledează pentru o prezenţă mai consistentă a NATO la Marea Neagră

Discuþiile de la Kosice la care a participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut în prim plan evoluţiile de securitate din vecinãtatea esticã şi din regiunea Mãrii Negre.

Adăugat: 1 Martie 2019
Ultima actualizare:1 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Participare la Summitul Formatului București 9 (Košice, Republica Slovacă)
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o prezenþã mai consistentã a NATO la Marea Neagrã, la summitul Formatului Bucureşti 9, din care fac parte state membre ale Uniunii Europene şi NATO de pe flancul estic al Alianþei.

Liderii celor 9 au convenit, în Declaraþia finală, cã Uniunea Europeanã şi NATO sunt mai puternice împreunã. 

Discuþiile de la Kosice la care a participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut în prim plan evoluţiile de securitate din vecinãtatea esticã şi din regiunea Mãrii Negre.

Rãspunsul trebuie sã fie prezenţa avansatã a Alianţei în zonã cu mãsuri sporite de descurajare, a precizat preşedintele Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis: Cu atât mai importantã este, aşadar, continuarea consolidãrii Brigãzii Multinaţionale de la Craiova, asigurarea unei prezenţe constante şi frecvente a navelor aliate în Marea Neagrã, precum şi stabilirea unor structuri militare de comandã şi control cât mai eficiente în regiunea noastrã.  

Pentru întãrirea prezenţei aliate în regiunea Mãrii Negre a pledat şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, care a calificat acţiunile Rusiei ca fiind ambiþii imperialiste. 

Andrzej Duda: Cea mai gravã problemã în ziua de astãzi este întoarcerea, revenirea ambiţiilor imperiale ale Rusiei cât se poate de clare. Trebuie sã adoptãm şi noi o reacţie corespunzãtoare. Am spus cu toţii cã dorim o întãrire a prezenţei Alianþei în regiunea Mãrii Negre. 

Şi în Declaraþia finală a celor 9 state de pe flancul estic al Alianţei se subliniazã faptul cã NATO şi Uniunea Europeană sunt mai puternice împreunã şi este necesarã o aprofundare a cooperãrii.

 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza