Preşedintele Iohannis, omagiu eroilor români de la Zvolen

Solidaritatea europeană pentru o lume liberă şi democratică a fost evocată ieri la Zvolen, în Slovacia, de preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 20 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:20 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: presidency.ro
trimite pe mail

Aflat în cea de-a doua zi a vizitei sale, şeful statului s-a recules astăzi, alături de omologul slovac, Andrej Kiska, la Cimitirul Militar Român din Zvolen, unde îşi dorm somnul istoriei 11.000 dintre eroii neamului românesc.

Aceştia au căzut la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei.

"Astăzi ne asumăm cu toată răspunderea datoria de a preţui şi onora sacrificiul lor şi a aduce propria contribuţie la promovarea valorilor libertăţii şi păcii" - spune preşedintele Iohannis, citat de trimisul RRA, special.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat la Zvolen doi veterani slovaci, în vârstă de 91, respectiv, 92 de ani, care au luptat alături de ostaşii români în perioada 1944 - 1945 pentru eliberarea Cehoslovaciei.

Şeful statului a ţinut să îşi exprime astfel recunoştinţa faţă de modul în care cetăţenii şi veteranii slovaci au cinstit memoria militarilor români căzuţi pe frontul de luptă acum 70 de ani, îngrijind monumentele şi mormintele militarilor români care şi-au găsit somnul de veci pe pământul Slovaciei.  

"Astăzi ne asumăm cu toată răspunderea datoria de a preţui şi onora sacrificiul acestor eroi. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea şi credinţa lor într-o lume liberă şi democratică, de a ne aduce propria contribuţie la promovarea valorilor libertăţii şi păcii. Doresc să exprim recunoştinţa poporului român pentru dedicaţia şi grija cu care autorităţile slovace, cetăţenii şi veteranii slovaci cinstesc memoria militarilor români căzuţi pe frontul de luptă acum 70 de ani şi îngrijesc locurile în care aceştia şi-au găsit somnul de veci" a spus preşedintele României. 

Împreună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Cimitirul Militar Român din Zvolen, unde se află mormintele a 11.000 de militari români căzuţi pe frontul de luptă pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cimitirul din Zvolen, dedicat eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea acestei ţări, este cel mai mare cimitir de război românesc din străinătate, în centrul acestuia aflându-se un monument care sugerează, prin configuraţie arhitectonică, un sanctuar voievodal românesc.

Pe una dintre laturile monumentului este inscripţionat, în limbile română şi slovacă, următorul text: "Glorie veşnică eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist, 1944 - 1945".Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza