Preşedintele Iohannis la Bruxelles: "Europenizarea completă a României", obiectiv principal
Preşedintele României, Klaus Iohannis a susţinut, joi, la Bruxelles, o declaraţie de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Ianuarie 2015, 15:09
Declaraţia comună a fost preluată LIVE VIDEO pe site-ul politicaromaneasca.ro
Declaraţiile integrale AUDIO, pe prima pagină, în playerul AUDIO
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit, în deschiderea declaraţiei comune de faptul că se reîntâlneşte în scurt timp cu preşedintele României.
Junker a spus că speră ca preşedintele Iohannis " va apropia" şi mai mult România de Europa, precizând că a reuşit să discute cu acesta foarte multe subiecte.
"Mă simt foarte apropiat de această ţara", a mărturisit şeful Comisiei Europene, adăugând că doreşte finalizarea procesului de integrare totală a României în UE, ca "membru acceptat şi respectat în nucleul UE".
Preşedintele Iohannis, a afirmat la rândul său, că "europenizarea completă a României" este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului său.
Acesta a menţionat că a discutat cu preşedintele CE despre noul raportul MCV şi că acesta l-a asigurat că sprijină intrarea României în Schengen.
"Am discutat despre MCV, peste câteva zile vom avea un nou raport, am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că in urmatorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, pentru că România a făcut procese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, consolidarea statului de drept şi a independentei justiţiei. Am avut puncte de vedere practic identice", a susţinut Iohannis.
Klaus Iohannis a mai spus că o altă temă importantă care s-a atins în discuţiile purtate s-a referit la aderarea României la zona euro, "un deziderat al României", menţionând că "împreună se va lucra pe această speţă".
În context, preşedintele României a solicitat sprijin pentru ca ţara noastră să fie ajutată pentru a creşte gradul de absorţie al fondurilor europene.
Un alt subiect a fost cel referitor la recentul pact încheiat cu partidele parlamentare din România pe tema cheltuielilor pentru Apărare.
Preşedintele României a amintit, în finalul discuţiei şi despre întălnirea pe care a avut-o anterior, cu preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, "o întâlnire foarte bună, amicală".
"În esenţă, am discutat aceleaşi probleme şi am primit acelaşi tip de răspuns şi de deschidere", a apreciat acesta.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat încrezător, că în urma acestor discuţii în România vor exista procese "semnificative în dosarele care ne intereseaza foarte mult".
Întrebat cu privire la proiectul South Stream, şeful statului a răspuns că România va căuta alte oportunităţi pentru consolidarea independenţei energetice şi interconectarea la sistemele energetice europene.
"Independenţa energetică a României este una dintre preocupările mele şi România va căuta alte oportunităţi pentru a merge mai departe pe calea de consolidare a independenţei energetice, pe de-o parte, şi de interconectare la sistemele energetice europene, pe de altă parte", a spus preşedinte Iohannis.
Anterior declaraţiei comune, preşedintele României a avut următorul program:
• ora 15:45 (ora României) – convorbiri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk - la sediul Consiliului European, Clădirea „Justus Lipsius”
• ora 17:00 (ora României) – sosirea la sediul Comisiei Europene și fotografia oficială
• ora 17:05 (ora României) – convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – la sediul Comisiei Europene
• ora 17:10 (ora României) – convorbiri oficiale cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – la sediul Comisiei Europene
• ora 17:45 (ora României) – declaraţie de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker - la sediul Comisiei Europene