Preşedintele Iohannis contestă la CCR Statutul judecătorilor şi procurorilor

Preşedintele Klaus Iohannis contestă la Curtea Constituţională Statutul judecătorilor şi procurorilor modificat în Parlament, dar anunţă că este obligat să promulge Legea 304, privind organizarea judiciară.

Adăugat: 20 Iulie 2018
Ultima actualizare:20 Iulie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful statului a făcut apel la legislativ să reintroducă de urgenţă, în sesiunea de toamnă, legile justiţiei în circuitul parlamentar şi să le corecteze în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modul lipsit de transparenţă în care coaliţia majoritară a legiferat şi a precizat că rezultatul este foarte îngrijorător.

Şeful statului a susţinut că a fost pus în situaţia să promulge Legea privind organizarea judiciară, însă a cerut Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să facă modificările necesare şi în cazul acestui act normativ, în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea privind statutul magistraţilor.

"În acest moment, în privinţa Legii 304/2004 modificată, legea care priveşte organizaţia judiciară, am epuizat din păcate toate căile constituţionale pe care le am la dispoziţie şi, prin urmare, sunt obligat prin Constituţie să promulg această lege. Asta însă nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat, s-a terminat! Nici vorbă! Referitor la a doua dintre aceste legi, Legea 303/2004, acum modificată, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, recent reexaminată de către Parlament, voi sesiza Curtea Constituţională cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României a atras atenţia parlamentarilor care fac parte din coaliţia majoritară că loialitatea lor trebuie să fie faţă de alegători, care îşi doresc să rămână în Uniunea Europeană şi să nu devină un exemplu negativ în Europa.

Luni, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, declara că România va transmite un punct de vedere oficial Comisiei de la Veneţia înaintea de definitivarea formei finale a raportului acestui for.

El a explicat că documentul de săptămâna trecută, privind legile justiţiei, este unul intermediar şi că, dacă Ministerul Justiţiei va fi solicitat, va lucra la elaborarea acestui punct de vedere.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Iulie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza