Preşedintele Iohannis cere Parlamentului "calitate şi coerenţă" în procesul legislativ

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat azi plenului reunit al Camerelor ale Parlamentului. politicaromanească.ro a transmis LIVE VIDEO, mesajul preşedintele României.

Adăugat: 16 Septembrie 2015
Ultima actualizare:16 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis, în format LIVE TEXT

Ora 11.10 Preşedintele se adresează Parlamentului

Despre calitatea şi coerenţa legislaţiei

►Am promis ca voi veni in Parlament la începutul fiecarei sesiuni pentru a aduce în atenţie probleme importante pentru oameni si relevante

►Calea pe care am ales-o în exercitarea mandatului este, în primul rând, cea a dialogului. Am spus şi voi repeta: imi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor.

►Preşedintele are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea în Parlament. Am acordat o atenţie deosebită legilor venite la promulgare Unele le-am trimis spre reexaminare în urma unei temeinice analize. Dincolo de solicitările punctuale, am constatat şi unele aspecte care pun problema calităţii şi coerentei legislaţiei.

►Doar în 2015 asupra vechiului Cod Fiscal au fost 13 modificări.

►Legea educatiei, Legea administraţiei locale, Codul Muncii au fost modificate foarte frecvent . În România sunt in vigoare circa 1400 de legi si ordonante de urgenţă.

►În 2015, peste 50% din legile adoptate in Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern 

►De la intrarea in vigoare şi până acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate rânduri. Vechiul Cod Fiscal - de 135 de ori. Legea Educaţiei - de 26 de ori, Codul Muncii - de 28 de ori etc .

►Marile sisteme publice, Educaţia şi Sănătatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbărilor frecvente legislativ. Cred ca modul in care se fac si se schimba legile este una din cauzele nefuncţionării acestor sisteme 

►Abordări de genul că dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin OUG trebuie să dispară. Să spunem punct şi de la capăt. Acesta poate fi momentul zero pentru recredibilizarea legii 

►Parlamentul poate, şi trebuie, să se plaseze în centrul unui efort de asanare şi sistematizare a sistemului legislativ 

► Ca mediator între puterile statului, am lansat o mare dezbatere publică privind Educaţia. Vă cer sa-mi fiţi parteneri în acest proiect.

►Un Parlament puternic înseamnă şi o poziţionare corectă faţă de Justiţie. 

►Am spus că la finele mandatului meu doresc ca corupţia să nu mai figureze prima pe agenda preocupărilor publice. România puternică e o Romanie în care s-a câştigat respectul pentru lege.

Despre criza refugiaţilor

►Suntem pentru solidaritate în UE, suntem solidari cu statele membre afectate.

►Trebuie să respingem manifestările radicale şi să dovedim echilibru şi înţelepciune. De aceea, nu cred că această criză poate fi rezolvata printr-o abordare matematică, contabilă, ci  doar prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre.

►Nu vorbim de locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea în societate, accesul în societate şi locuri de munca pe termen lung. 

►Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin ultimatumuri, ameninţarea de sancţiuni, ci prin dialog.

►Mâine, la CSAT, vom conveni asupra paşilor pe care România trebuie să-i facă în acest proces. De câte ori situaţia o va impune, voi comunica cu Parlamentul şi cu alte instituţii 

►Ne apropiem de momentul în care vom marca 100 de ani de stat modern şi de preluarea în 2019 a presedinţiei UE. 

►Trebuie să ne asumăm clar unde ne vor găsi cele două evenimente, cum se va prezenta România în faţa lumii.Voi discuta serios cu Guvernul şi voi veni în faţa Parlamentului cu propuneri. Nu avem timp de pierdut!

AUDIO Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu anunţă prezenţa. În plen sunt 408 de deputaţi si senatori din totalul de 549, anunţă Tăriceanu

Ora 11.08. Preşedintele ajunge în sala de plen şi este primit cu aplauze de parlamentari.

Discursul preşedintelui va viza problema imigranţilor  dar şi votul prin corespondenţă.

Potrivit programului plenului Parlamentului, preşedintele Iohannis se va adresa parlamentarilor în jurul orei 11.00

Şeful statului a anuntat pe Facebook că va vorbi despre modul în care arată legislaţia în România, despre schimbările ei frecvente şi cum influenţează funcţionarea statului şi, mai ales, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Postarea preşedintelui Iohannis pe Facebook

 

 

Voi merge astăzi în fața Parlamentului, ocazie cu care voi vorbi despre modul în care arată legislația în România,...

Posted by Klaus Iohannis on 15 Septembrie 2015

Criza imigraţiei va şi subiectul emisiunii "Probleme la zi" de la RRA, care începe la ora 13:20.
Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza