Președintele Iohannis cere măsuri de îmbunătăţire a procesului electoral

Şeful statului solicită Guvernului să elaboreze cât mai repede un proiect de lege care să fie adoptat de Paralment până la finalul acestei sesiuni legislative.

Adăugat: 19 Iunie 2019
Ultima actualizare:19 Iunie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi Guvernului o scrisoare în care prezintă măsurile de îmbunătăţire a procesului electoral pe care le propune grupul de lucru al Administraţiei Prezidenţiale după scrutinul din 26 mai.

Şeful statului solicită Guvernului să elaboreze cât mai repede un proiect de lege care să fie adoptat de Paralment până la finalul acestei sesiuni legislative.

Klaus Iohannis a precizat că este gata şi să convoace o sesiune extraordinară a legislativului pentru adoptarea legii în cel mai scurt timp.

Măsurile pe care le propune grupul de lucru sunt debirocratizarea procesului de vot, dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare, modificarea legislaţiei privind închiderea secţiilor, vot anticipat în străinătate, la scrutinul prezidenţial din toamnă, extinderea votului prin corespondenţă şi mărirea numărului de secţii de votare în străinătate.

Klaus Iohannis: Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri şi inclusiv toate tipurile de referendumuri, cu posibilitatea elaborării, în viitorul apropiat, a unui cod electoral care să unifice şi să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că indiferent de contextul politic, toate instituţiile abilitate ale statului şi în special Parlamentul, Guvernul, Ministerele de Externe şi Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă au obligaţia să ia toate măsurile pentru a elimina factorii care au condus la împiedicarea votului pe 26 mai.

Şeful statului a precizat că votul ţine de esenţa oricărui regim democratic şi niciun cost nu e prea mare pentru ca orice român din ţară şi din străinătate să poată să îşi exercite dreptul constituţional la vot.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a declarat că nu era nevoie de acest îndemn al preşedintelui, pentru că exact aceasta este şi preocuparea Partidului Social Democrat, care nu mai doreşte ca în diaspora să existe cozi la urne cum au fost la 26 mai.

El a precizat că Autoritatea Electorală Permanentă pregăteşte deja nişte schimbări legislative care vor fi prezentate guvernului săptămâna viitoare.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza