Preşedintele Iohannis atacă la CCR legea privind eliminarea taxelor, inclusiv taxa radio-tv

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea adoptată de parlament prin care sunt eliminate peste o sută de taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Adăugat: 15 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Preşedintele a adus o serie de argumente în favoarea acestui demers, între care faptul că legislativul nu a obţinut avizul guvernului pentru promovarea legii, iar documentul nu precizează sursa de finanţare necesară pentru aplicarea lui.  

Legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, printre care se numără şi taxa radio-tv, încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cele ale legalităţii, raporturile parlamentului cu guvernul, rolul executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis semnalează că din analiza parcursului legislativ al actului normativ se constată că propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în data de 10 octombrie şi în aceeaşi zi s-a solicitat şi punctul de vedere al guvernului, iar în 17 octombrie, fără a avea informarea din partea executivului, Senatul a adoptat legea.

În ceea ce priveşte eliminarea taxei radio-tv, şeful statului susţine că modificarea care vizează că prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat alocate societăţilor de radio şi televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare nu se corelează cu dispozţiile din cadrul legii contestate care prevăd că salariile de bază şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii celor două instituţii se negociază prin contracte colective şi individuale de muncă încheiate în condiţiile legii.

Astfel, se arată în sesizare, concordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor acestor entităţi, în condiţiile în care în sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege şi nu se negociază.

Toate aceste aspecte contravin regulilor de tehnică legislativă şi totodată pot afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune prevăzută în Constituţie.

Pe de altă parte, preşedintele României face referire la eliminarea timbrului de mediu.

În opinia sa, această prevedere afectează programele finanţate din fonduri externe nerambursabile şi consideră că se impunea pe de o parte identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate şi pe de altă parte identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza