Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului

Președintele atrage atenția asupra unor "vulnerabilități ale bugetului", având în vedere că România are nevoie de un buget credibil şi echilibrat.

Adăugat: 3 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:3 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea bugetului de stat şi pe cea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018.

Şeful statului atrage atenţia însă asupra unor vulnerabilităţi.

Analiza proiectului de buget pentru 2018 făcută de către preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat o serie de vulnerabilităţi ale construcţiei bugetare, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

În ceea ce priveşte veniturile bugetare se arată că proiecţia unei creşteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă, în condiţiile în care, în ciuda unei creşteri economice peste cea prognozată iniţial, dar bazată preponderent pe consum, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în legea bugetului pentru anul trecut.

Pe de altă parte, construcţia bugetului este lipsită de estimări şi calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deşi în prezent mult atenuată în raport cu versiunea iniţială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble faţă de cele estimate în prima variantă.

Astfel, şeful statului consideră că prioritatea guvernului trebuie să fie îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor fiscale.

Aceasta reprezintă principala direcţie prin care poate fi asigurată sustenabilitatea creşterii salariilor şi a pensiilor românilor, astfel încât situaţia finanţelor publice şi bunăstarea cetăţenilor să nu fie afectate pe termen mediu şi lung.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, preşedintele României subliniază importanţa susţinerii investiţiilor, dat fiind rolul de antrenare al acestora în planul dezvoltării economice.

Şeful statului avertizează că nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiţionale, ci trebuie ca investiţiile să fie şi realizate conform programării bugetare, într-un cadru de prioritizare adaptat obiectivelor esenţiale de investiţii, în special în infrastructură.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE are obligaţia de a răspunde aşteptărilor românilor ca ţara noastră să aibă un buget credibil şi sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică şi nivelul de trai promis cetăţenilor.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza