Președintele face apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă după 16 iunie.

Adăugat: 10 Iunie 2020
Ultima actualizare:10 Iunie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Iohannis a declarat că este nevoie în continuare de precauţie, pentru că nu există o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 şi pentru că în continuare avem în jur de 150 de persoane la terapie intensivă.

Şeful statului a mai spus ieri, după o şedinţă cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri, că prelungirea stării de alertă va veni cu mai puţine restricţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă.

De asemenea, vor fi posibile evenimente private, dar nu şi publice, cu maximum 20 de participanţi, dacă acestea au loc în interior, şi 50, dacă au loc în exterior.

Klaus Iohannis: Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor trebui să meargă la serviciu şi în perioada vacanţei şcolare, va fi posibilă, nu obligatorie, dar va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea afterschool-urilor, a grădiniţelor şi creşelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele a mai spus că va fi mai relaxată situaţia în relaţie cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub cinci cazuri la un milion de locuitori, dar - a tras atenţia, şeful statului -, deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc mulţi români, ca de exemplu Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia şi Olanda. Klaus Iohannis a explicat că unele măsuri, ca distanţa, purtarea măştii în interior şi evitarea locurilor aglomerate, vor avea un caracter aproape permanent.

Şeful statului a făcut şi un apel la Parlament, să aprobe prelungirea stării de alertă, şi a explicat că numai astfel Guvernul poate să acţioneze în continuare eficient împotriva răspândirii virusului.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Iunie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza