Preşedintele, eliminat din procedura organizării referendumului pentru modificarea Constituţiei

Şeful statului a fost eliminat din procedura de organizare a unui referendum pentru modificarea Constituţiei, după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul PSD de modificare a Legii referendumului.

Adăugat: 5 Aprilie 2018
Ultima actualizare:5 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reprezentanţii puterii spun că proiectul răspunde aşteptării celor care doresc redefinirea familiei, în timp ce USR anunţă că îl va ataca, din nou, la Curtea Constituţională.

Deputaţii au păstrat forma adoptată în Senat, respingând cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis, astfel încât şeful statului este eliminat din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei.

Până acum, în cazul în care legislativul elabora un proiect de lege când se organiza un astfel de referendum, preşedintele României avea două opţiuni: fie să îl promulge, fie să îl retrimită pentru reexaminare.

Deputatul social-democrat Roxana Mînzatu consideră că actul normativ este important pentru organizarea referendumului naţional pentru redefinirea familiei. 

"Trei milioane de români aşteaptă adoptarea acestei legislaţii şi nu mai tolerează blocaje sau tertipuri. Este un pas absolut necesar pentru ca voinţa acestor români să poată fi supusă procedurilor prevăzute de Constituţie", a spus Roxana Mînzatu. 

În schimb, USR a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, susţinând că parlamentarii puterii se folosesc de iniţiativa cetăţenească pentru a modifica Legea referendumului şi a-l elimina pe şeful statului din procedurile de organizare a unei consultări populare de modificare a Constituţiei.

Preşedintele USR, Dan Barna, afirmă că nu noua procedură va fi aplicată în cazul tuturor iniţiativelor de revizuire a Legii fundamentale, prin intermediul referendumului. 

"Este de fapt unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate PSD le serveşte României, acela de a slăbi toate celelalte instituţii, în speranţa că prin guvern şi prin parlament se va putea merge spre modelul pe care Liviu Dragnea îl visează, modelul din Polonia şi din Ungaria acestor zile.  eporter: Coaliţia pentru Familie a strâns aproximativ trei milioane de semnături pentru redefinirea familiei şi pentru o propunere de revizuire a Constituţiei", a susţinut Dan Barna.

Iniţiativa este în circuit legislativ şi prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza