Preşedintele Băsescu: România consideră ilegal referendumul din Crimeea

Preşedintele României, Traian Băsescu, consideră ilegal referendumul din Crimeea, privind alipirea acesteia la Rusia.

Adăugat: 17 Martie 2014
Ultima actualizare:17 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale se precizează:

„România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia".

Preşedintele României susţine că un referendum organizat "sub amenințarea ocupației militare", nu poate fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională.

"Totodată, un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională. Rezultatul previzibil și lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă «anexarea» Crimeei", se scrie în document.

Şeful statului solicită Federaţiei Ruse să se conformeze principiilor din Carta Organizației Națiunilor Unite.

"Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta", se mai arată în comunicat.

"Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică", mai precizează comunicatul Preşedinţiei României.

AICI Comunicatul integral

Reacţii internaţionale la referendumul din Crimeea

Casa Albă nu recunoaşte referendumul

Statele Unite nu recunosc referendumul desfăşurat în Crimeea pentru realipirea la Rusia, pe care îl califică drept  un "scrutin contrar constituţiei ucrainene organizat sub ameninţarea violenţelor din partea Rusiei", potrivit Casei Albe, citată de AFP şi Reuters.

"Noi respingem "referendumul care a avut loc astăzi", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american Jay Carney într-un comunicat.

"Actele Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat el, potrivit surselor citate.

Marea Britanie califică drept "farsă" referendumul din Crimeea

Marea Britanie a condamnat duminică referendumul din Crimeea pentru realipirea la Rusia şi a calificat votul o "farsă", refuzând să recunoască rezultatul, informează AFP.

Secretarul Foreign Office-ului William Hague a estimat că referendumul este o violare a constituţiei ucrainene, într-o intervenţie în ajunul unei reuniuni luni a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene.

"Aceasta este o farsă în practica democratică", a subliniat el, potrivit unui comunicat publicat de Foreign Office şi citat de Agerpres.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza