Preşedintele Băsescu "roagă" deputaţii să respingă Legea amnistierii

Proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse a fost dezbătut marţi în plenul Camerei Deputaţilor şi urmează să intre la vot final marţi.

Adăugat: 10 Decembrie 2013
Ultima actualizare:10 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaţilor să respingă Legea pentru aministierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.

Într-o declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al preşedintelui, publicată pe pagina de internet a Preşedinţiei, se arată că, în opinia şefului statului, o eventuală adoptare a acestei legi ar decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie.

Preşedinţia adresează Camerei Deputaţilor rugămintea de a respinge legea, precizând că aceasta va avea "efecte catastrofale" pentru următorul raport al Comisiei Europene cu privire la evoluţia justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei.

PNL anunţă că votează împotrivă

Votul final pentru acest document este programat în plen pentru ora 14:00, iar modificările adoptate luni seara de Comisia Juridică sunt criticate inclusiv în cadrul USL, de parlamentarii Partidului Naţional Liberal care spun că vor vota împotrivă.

Potrivit televiziunii România TV şi premierul Victor Ponta s-ar opune formei actuale, el le-ar fi cerut parlamentarilor ca infracţiuni precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influenţă să fie excluse din lista beneficiarilor amnistiei.

După ce luni seara Comisia Juridică a adoptat cu amendamente proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse, marţi dimineaţă, în timpul dezbaterilor generale din plenul Camerei Deputaţilor reprezentanţii PNL au declarat că nu îl susţin.

"Considerăm că această lege nu este oportună în acest moment şi, în consecinţă, grupul liberal va vota împotrivă", spune liderul deputaţilor liberali, George Scutaru.

PDL şi PP-DD nu susţin proiectul de lege

Din opoziţie, PP-DD şi PDL au declarat de asemenea că nu susţin proiectul de lege.

"Această lege nu face altceva decât pentru toate persoanele care sunt în momentul de faţă în incompatibilitate sau au probleme cu justiţia să-i scape. Ştiu că vă supără, îmi pare rău, aveţi o majoritate, votaţi, asumaţi-vă, fiţi transparenţi! Suntem membri ai UE şi cred că în momentul de faţă nu avem posibilitatea să ne batem joc de lege şi de principiile legii", a declarat deputatul PDL Adrian Gurzău.  

Solicitat de jurnalişti să dea mai multe detalii asupra proiectului, întrucât raportul nu a fost publicat încă pe site-ul Camerei Deputaţilor, preşedintele Comisiei Juridice, deputatul PC Bogdan Ciucă, afirmă că proiectul aduce şi multe excepţii.  

"Am prezentat că, pe tehnică legislativă, atât infracţiunea de corupţie privind darea de mită, cât şi luarea de mită, sunt excluse de la această amnistiere, dacă va fi aprobată", a afirmat Bogdan Ciucă.  

Modificările la proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse au fost iniţiate de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun şi prevăd amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
10 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza