Preşedintele Băsescu: Legea ANI trebuie să fie adoptată în această vară

Preşedintele a spus că a solicitat asistenţă Comisiei Europene pentru o Lege ANI care să respecte Constituţia României şi să fie acceptabilă şi de Comisia Europeană. Foto. Alexandru Dolea

Adăugat: 11 August 2010
Ultima actualizare:11 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a spus că soluţia concretă pentru ca România să beneficieze de un raport favorabil pe Justiţie este ca Legea ANI să fie adoptată în această vară.


Preşedintele României, a afirmat într-un interviu pentru Radio România că Parlamentul trebuie să găsească o soluţie în ceea ce priveşte Legea ANI.


"Promovarea de Executiv a unei noi legi ar insemna o perioadă  de timp extrem de lungă,  iar eu cred că soluţia  corectă pentru ca România  să beneficieze  de o revizuire a Raportului  de tară pe Justiţie este ca, în această  vară să avem o nouă lege care să respecte angajalemtnele asumate de România  la intrarea în Uniunea Europeană", a spus şeful statului.


Preşedintele a adăugat că a solicitat asistenţă Comisiei Europene pentru o Lege ANI care să respecte atât Constituţia României şi să fie acceptabilă şi de  Comisia Europeană.


"Eu am solicitat asitenţa Comisiei Europene, printr-o scrisoare  adresată preşedintelui Baroso, am primit un răspuns pozitiv. Ministrul  Justiţiei e în legătură cu o echipă de la Bruxelles pentru găsi formula acceptabila atât pentru Constituţia României, cât şi pentru  şi pentru Comisia Europeană. Sigur, e inacceptabil ca cineva, indiferent cine ar fi, să ne ceară să facem modificări  care să contravină Constituţiei - oricine ar putea să aibă astfel de idei, e clar că avem o decizie a Curţii Constituţionale  pe care trebuie să o respectăm", a spus preşedintele.  


În ceea ce priveşte includerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului a legilor propuse de Opoziţie, preşedintele Traian Băsescu a spus că este de acord că şi acestea sunt urgenţe.


"Eu am avut în vedere doar urgenţele legate de Uniunea Europeană, Legea ANI, Legea micii reforme. Am considerat că o sesiune extraordinară trebuie să  aibă un conţinut limitat.  Dacă parlamentarii doresc să muncerască mai mult, salut acest lucru, mai ales că acele ordonanţe de  de urgenţă privind Legea TVA sau reducerea salariilor sunt angajamente luate  cu FMI", a adăugat Traian Băsescu. 


"Orice venit trebuie impozitat"Şeful statului a mai spus că România are o problemă cu deficitul , şi a reiterat ideea conform căreia orice venit ar trebui impozitat.


"Dacă cineva ar citi cu atenţie evaluările, ar vedea clar că România are o problemă cu deficitul şi mai ales din cauza structurii cheltuielilor din buget. Avem un deficit uriaş al fondului de pensii, lucru care blochează dezvoltarea"
.

De altfel, potrivit şefului statului, anul viitor ţara noastră va avea un deficit de 3, 6 miliarde de euro la fondul de pensii.


Tot un deficit mare se va înregistra şi la fondul de şomaj.


Ambele vor trebui acoperite însă prin împrumuturi.


"România ar da o lovitură extraordinară din punct de vedere al creşterii credibilităţii, dacă, în perioada următoare, ar găsi formula să impoziteze toate veniturile din România cu cota unică. Ar crea premisele nu a unei creşteri de 1-2% anul viitor, ci a unei creşteri de 4-5%." a spus Traian Băsescu.


Intrarea în zona euro, sub semnul întrebării


Traian Băsescu a mai spus că, în opinia sa, economia României s-ar putea să nu facă faţă pe deplin exigenţelor din zona euro.


"În mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro. Ne-am putea menţine, 2014, ca an al intrării în zona euro. Problema este dacă România va fi suficient de consolidată financiar şi economic pentru a face faţă. Este o decizie care nu poate fi luată acum", a adăugat şeful statului.


 Traian Băsescu a atras atenţia că o ţară ca România care nu îşi poate asigura cheltuielile interne şi este nevoită să se împrumute are şi pe plan extern o credibilitate redusă, tradusă prin dobânzi mari şi termene reduse la rambursarea creditelor.


Extinderea bazei de impozitare la terenurile agricole


Preşedintele Traian Băsescu a spus că în agricultură sunt două milioane de hectare nelucrate, iar această problemă trebuie rezolvată.


"Aceste terenuri nu sunt ale statului, ci sunt mici fermieri care au trei, cinci, două, patru, hecatare. Este rău şi, trebuie să vedem dacă nu cumva acest venit minim garantat mai mult rău a făcut decât bine" a declarat la România Actualităţi.


"Nu vorbim de faptul că în agricultură avem următoarea situaţie: lucrezi sau nu lucrezi pământul, primeşti subvenţii.  Mă tem că trebuie să facem ceva, apropo şi de extinderea bazei de impozitare" a mai afirmat Traian Băsescu.


Preşedintele a mai precizat că "este inadmisibil să primeşti subvenţia şi să nu lucrezi pământul, dar asta e regula Uniunii Europene, dar la noi a devenit o practică să încasezi 100 de euro pe hectar subvenţie şi să nu îl lucrezi şi sunt două milioane de hectare de teren arabil, care nu au fost lucrate anul acesta. Va trebui să stimulăm prin pârghii de impozitare lucrarea pământului".

 
Traian Băsescu a mai spus că totuşi agricultura va avea o uşoară creştere în acest an, în ciuda inundaţiilor care au afectat România.

 

 


 
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza