Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedintele Băsescu la Berlin: Am reuşit să menţin justiţia departe de influenţa politică

Aflat într-p vizită de lucru, la Berlin, şeful statului a avut o întâlnire cu omologul său german, Joachim Gauck şi a susţinut o conferinţă de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul german.

Preşedintele Băsescu la Berlin: Am reuşit să menţin justiţia departe de influenţa politică

Articol de Simona Mihăescu, 01 Februarie 2014, 09:43

Preşedintele Traian Băsescu participă în Germania la cea de-a 50-a ediţie a conferinţei anuale de securitate, unde are programat sâmbătă un discurs la o sesiune focalizată pe Europa Centrală şi de Est.

Vineri, la Berlin, şeful statului român s-a întâlnit cu omologul său german, Joachim Gauck.

Preşedintele României a subliniat că izolarea justiţiei de influenţa politicienilor este un bun câştigat.

Cei doi înalţi demnitari au discutat şi despre riscurile de securite din Republica Moldova, generate de abordările separatiste din Transnistria şi Găgăuzia.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a declarat că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente împotriva corupţiei, subliniind ideea că acestea nu se mai "joacă" în prezent cu politicienii corupţi.

Comunicatul integral

Ulterior, preşedintele României a participat la Conferinţa federală de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul german (Bundestag).

Traian Băsescu a declarat, jurnaliştilor germani, că în mandatul său a reuşit să menţină "justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales le are".

"Am văzut formulări de multe ori nefericite, spunând 'corupţia în România este sistemică', 'corupţia în România este endemică'. Contrazic aceste afirmaţii. Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este o bucurie a mandatului meu că am reuşit să menţin justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales le are", a spus preledintele.

Şeful statului a arătat că preşedintele României are atribuţii asemănătoare cu cele ale preşedintelui Franţei, puţin mai diminuate în unele zone, dar că este ales direct, ceea ce i-a permis protejarea justiţiei de influenţa politicului.

"În momentul de faţă, în România au fost condamnaţi şapte miniştri, condamnaţi definitiv. De asemenea, au fost condamnaţi 18 membri ai Parlamentului. În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi cinci miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că izolarea justiţiei de influenţa politicienilor este un bun câştigat şi că procurorii din România nu vor mai avea "complexe faţă de oamenii politici".

"Această perioadă în care s-a reuşit izolarea justiţiei de influenţa politică a făcut ca judecătorii, procurorii din România să nu mai aibă complexe faţă de oamenii politici, ceea ce este un bun câştigat. Şi cred că aceste acţiuni ale instanţelor româneşti îi vor convinge, dacă nu din educaţie, măcar de frică pe politicieni că vremea în care administrau avuţia naţională prin natura funcţiilor pe care o au de multe ori în folosul lor este o vreme trecută în România", a afirmat el.

Şeful statului a menţionat că România mai are destule lucruri de făcut în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, dar s-a arătat convins că ţara noastră este pe un drum bun.

Despre intrarea în zona euro

România urmăreşte introducerea monedei euro peste patru sau cinci ani, potrivit afirmaţiilor preşedintelui.

Referindu-se la intrarea României în zona euri, preşedintele Băsescu a apreciat că acest lucru s-ar putea realiza în 2018-2019.

"Ţinta noastră este să intrăm în zona euro în 2018-2019', a spus Băsescu în cadrul vizitei începute vineri în capitala germană, cu precizarea că România va îndeplini chiar mai devreme condiţiile pentru aderarea la zona euro. Este sigur că vom îndeplini încă de anul acesta condiţiile de la Maastricht, adică toate", a mai spus preşedintele României.

Despre "drenarea de creiere"

Traian Băsescu a adresat chiar o critică precaută la adresa celor care pleacă din România, forţă de muncă foarte calificată, pentru a-şi căuta de lucru în ţări precum Germania sau Franţa.

"Nu putem să privim cu plăcere această drenare de creiere din România către Germania şi nu numai, ci şi către Franţa, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, însă nu ne putem opune ei şi nici nu vrem să ne opunem, pentru că România a dorit să aibă forţa de muncă integrată în piaţa forţei de muncă la nivelul UE", a răspuns Traian Băsescu, la întrebarea cu privire la eforturile Germaniei de a atrage lucrători din România.

Şeful statului român a precizat că, în ultimii zece ani, 14.000 de medici au plecat din România, apreciind că aceasta reprezintă o lovitură grea pentru sistemul sanitar, deoarece costurile de pregătire a acestora sunt ridicate. De asemenea, şeful statului a menţionat că zeci de specialişti IT din România au plecat în alte ţări, câteva zeci ajungând în Germania.

Şeful statului a subliniat că România nu blamează şi nu acuză statele care primesc forţă de muncă înalt calificată din ţara noastră.

Referindu-se la criticile din anumite ţări din UE cu privire la emigraţia românilor nu atât de înalt calificaţi,
preşedintele a spus că îşi doreşte ca aceste voci critice să şi mulţumească în acelaşi timp pentru forţa de muncă foarte bine pregătită.

"Am vrea ca acest fenomen şi abordarea noastră corectă să aibă şi reversul atunci când vorbim de oameni cu pregătire mai slabă sau din minoritatea romă din România, care adesea creează inconveniente de imagine şi României şi inconveniente de convieţuire ţărilor în care cetăţenii români de etnie romă se aşază, se deplasează. Adică am vrea acel echilibru. Nu am vrea să mai auzim politicieni din unele ţări care ne reproşează doar faptul că vin cetăţeni de etnie romă în ţările lor, până la urmă am putea să auzim şi acest lucru dacă simultan ni s-ar mulţumi şi pentru banii pe care statul român i-a cheltuit să pregătească medici, ingineri IT şi multe alte specialităţi cu înaltă calificare", a amintit şeful statului.

Despre minoritatea romă

Traian Băsescu consideră că soluţia cu privire la comunităţile de romi este cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene.

El a subliniat că România are o politică de integrare a minorităţii rome destul de puternică şi a susţinut că impactul comunităţii rome a fost diminuat în Italia, Spania, Mare Britanie şi Franţa prin trimiterea de poliţişti români.

"Vreau să ştiţi că România a avut şi are o politică de integrare a minorităţii rome destul de puternică, ceea ce vedeţi în general în Europa este expresia părţii de eşec a politicii de integrare a minorităţii rome la noi acasă. Este o categorie specială, romii nomazi, care, prin valorile lor culturale, circulă, nu vreau să spun că numai romii nomazi vin în Germania, dar romii nomazi sunt o categorie în structura minorităţii rome, sunt cei care preponderent umblă prin toată Europa, la fel cum înainte de revoluţie umblau prin toată România", a spus Băsescu, jurnaliştilor germani.

Băsescu a atras atenţia că nu se poate restricţiona ieşirea romilor de pe teritoriul României dacă aceştia nu au o interdicţie dată de un judecător.

Şeful statului a subliniat că România este gata să-şi asume realitatea comunităţii rome.

"Nu ne deranjează semnalarea unui adevăr, ne deranjează însă dacă toţi românii sunt etichetaţi ca fiind aşa. Aici avem o realitate a unei minorităţi provenită din România şi suntem gata să ne-o asumăm, dar în acelaşi timp suntem gata să ne implicăm şi să o rezolvăm împreună cu statele membre ale UE", a declarat el.

Traian Băsescu a mai arătat că înţelege îngrijorările unor guverne legate de eventuala afectare a resurselor destinate protecţiei sociale, subliniind că respinge categoric aplicarea unor măsuri strict pentru cetăţenii proveniţi din România sau Bulgaria.

"Reglementările la nivel european cred că pot da tuturor statelor confortul că cei veniţi din alte ţări nu le vor prăbuşi sistemele de securitate socială. Mi se pare puţin unfair să utilizezi de multe ori problema unor oameni amărâţi ca fiind o temă de campanie", a susţinut preşedintele Băsescu, vineri, la Berlin.

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța