Preşedintele Băsescu: Drepturile minorităţii maghiare sunt egale cu ale cetăţenilor majoritari român

Seful statului susţine că afirmaţiile reprezentanţilor UDMR privind acţiunile de nesupunere civică în cazul regionalizării fac parte din jocul politic, subliniind şi că drepturile maghiarilor trebuie respectate.

Adăugat: 6 August 2013
Ultima actualizare:6 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Totodată, preşedintele a  a atras atenţia că maghiarii trebuie să înţeleagă  că "noi nu creăm o ţară în interiorul ţării".

Şeful statului a fost întrebat la o Digi 24 despre declaraţiile UDMR privind acţiunile de nesupunere civică în situaţia în care judeţele Harghita, Covasna şi Mureş nu se organizează într-o regiune separată.

Eu cred că aici suntem şi în zona jocului politic al UDMR. Convingerea mea este că nimeni nu se poate opune unei astfel de legi având în vedere că este necesară reorganizarea administrativă exact pentru dezvoltare corelată. Revenind la UDMR, până la urmă trebuie să le respectăm drepturile, dar drepturile minorităţii maghiare sunt egale cu ale cetăţenilor majoritari români. Noi nu creăm o ţară în interiorul ţării, aceste lucruri trebuie să le înţeleagă, şi autonomie în Harghita, Covasna şi Mureş tot atâta cât la Caracal şi Constanţa. Asta trebuie să înţeleagă pentru că aceasta este Constituţia şi nimeni nu va modifica aceste prevederi ale Constituţiei. Nu cred, dacă majoritatea acesta de 70% care nu include UDMR-ul ar fi putut să treacă peste ifosele unor politicieni maghiari, scuzaţi-mă că îi spun caraghiosul care cerea protectorat pentru Transilvania, deci sunt şi excese din acestea", a afirmat Traian Băsescu, potrivit  Agerpres.

Băsesc: USL incapabilă să facă regionalizarea

Preşedintele a mai afirmat la Digi 24 că nu crede că regionalizarea se va realiza, susţinând că USL este incapabilă să genereze progrese pentru România.

"Acest uriaş de 70 % din Parlament şi-a arătat limitele. Este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului inclusiv Parlamentul ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune, dar au probat că nu pot din păcate şi România a pierdut o ocazie extraordinară pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70 % în următoarele cicluri electorale", a spus acesta.

Şeful statului consideră că Guvernul Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au început greşit, "au început de la vârf spre bază în loc să înceapă de la bază".
 
"Este foarte greu pentru că îşi dă seama că datorită problemelor interne proiectul se ratează şi probabil a început să înţeleagă că nu poate fi condus de sus în jos, că pe oricine ai numi şef de regiune - mă uitam la Iohannis, s-a dus să se înscrie în PNL ca să facă capitala regiunii la Sibiu - dar tentaţia a fost atât de mare şi păcăleala politică a fost la fel de mare. Acest proces trebuie să plece de la nivelul de jos al administraţiei", este de părere Traian Băsescu

Preşedintele a mai spus că organizarea actuală a ţării este din 1968 şi nu corespunde nevoilor de dezvoltare regională.
 
"Nu corespunde nici nevoilor de dezvoltare regională, pentru că practic proiectele la nivel local se gestionează în interiorul unui judeţ de multe ori fără legătură a infrastructurilor cu dezvoltările din judeţele limitrofe, pe de altă parte este clar că administrarea pe judeţ este extrem de costisitoare. O reorganizare administrativă se impune, după mine chiar dezbaterea a pornit greşit la nivel politic", a conchis Traian Băsescu, la interviul de la Digi 24.
  Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza