Premierul Victor Ponta "a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat"
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a decis că premierul Victor Ponta a plagiat. Ministerul Educaţiei nu recunoaşte decizia.
Articol de Radio România, 29 Iunie 2012, 15:37
Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au decis, după examinarea tezei de doctorat a premierului Ponta, că acesta ar fi plagiat 85 de pagini din totalul de 307 ale lucrării şi propun retragerea titlului de doctor în ştiinţe juridice.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.
"Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a spus minstrul.
Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.
Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menţionat atât în actualul regulament de funcţionare, cât şi în cel anterior.
Ministrul a adăugat că va analiza luni modul în care a fost luată decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.
Acest organism, în formula sa actuală, a fost desfiinţat însă printr-un ordin de joi al ministrului interimar al Educaţiei, după ce conducerea Consiliului nu i-a prezentat raportul de activitate solicitat.
Ulterior, Liviu Pop a explicat că nu este vorba de desfiinţarea Consiliului, ci de reorganizarea acestuia, din cauza disfuncţionalităţilor constatate în activitatea acestui organism.
Vineri, în ultima zi în care asigură interimatul la Ministerul Educaţiei, Liviu Pop a susţinut însă că nu ar fi de competenţa Consiliului să se pronunţe asupra acuzaţiilor de plagiat, ci a unui alt organism care funcţionează tot în subordinea Ministerului Educaţiei şi anume, Consiliul de Etică.
Sesizările de plagiat se trimit, potrivit unei note din mai anul trecut, semnate de fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei, democrat-liberalul Cătălin Baba, către Consiliul Naţional de Etică, organism abilitat prin lege în analiza şi rezolvarea acestor cazuri, susţine, într-un comunicat de presă, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop
Aflat la Bruxelles, unde a participat la reuniunea de vară a Consiliului European, premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze acuzaţiile de plagiat.
Acuzaţiile de plagiat au avut la bază Revista "Nature", care, în 20 iunie, a publicat în ediţia electronică un articol în care autorul susţine că lucrarea de doctorat în drept, din 2003, a prim-ministrului român conţine secţiuni întregi din texte de specialitate apărute anterior.
Jurnaliştii revistei "Nature" nu îşi precizează sursele, dar spun că au văzut documentele din care ar reieşi plagiatul.
Liviu Pop a decis reorganizarea comisiei care analiza teza de doctorat a lui Victor Ponta
Ministrul interimar al educaţiei a declarat că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici.
De asemenea, le-a fost solicitat de către ministrul Pop numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.
Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost decisă reorganizarea Consiliul General al CNATDCU.