Premierul susţine că disputa steagurilor poate fi rezolvată de către preşedinte

Premierul Victor Ponta a declarat că soluţia pentru neînţelegerea diplomatică dintre Ungaria şi România, pe tema arborării steagurilor aşa-zisului Ţinut Secuiesc ar putea fi găsită la Consiliul European de la Buxelles.

Adăugat: 7 Februarie 2013
Ultima actualizare:8 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Guvernului a explicat, joi, că rezolvarea disputei privind arborarea steagurilor aşa-zisuluiŢinut Secuiesc depinde de discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Vicktor Orban.

"Sunt convins că azi la Consiliul European, unde preşedintele ţării va sta practic la aceeaşi masă a Consiliului European cu primul-ministru maghiar, e o ocazie foarte bună ca să lămurească lucrurile", a spus Ponta.

Victor Ponta a spus că el, în calitate de premier, nu va discuta cu omologul său ungar pe tema aceasta şi că nu îl interesează opinia acestuia referitoare la acest subiect.

Întrebat dacă va discuta problema steagurilor cu omologul său din Ungaria, Ponta a răspuns:

"Nu. Problemele de legislaţie internă şi de respectare a minorităţilor în România sunt problemele noastre. Nu are nicio treabă primul-ministru maghiar cu chestia asta şi nu mă intersează opiniile lui pe această temă".

Ponta a spus că, din punctul său de vedere, nu este o problemă în România.

"Eu am văzut multe din poziţiile minorităţii maghiare de ieri. Au fost poziţii echilibrate şi raţionale. Cred că această provocare are legătură cu alegerile şi cu situaţia politică din Ungaria şi nu-mi face deloc plăcere şi mi se pare incorect ca România să fie folosită ca subiect în alegeri interne din ţara vecină", a spus Ponta.

De altfel, Partidul Social Democrat a anunţat astăzi - prin vocea purtătorului său de cuvânt Cătălin Ivan - că va solicita Comisiei Europene şi Consiliului European să prezinte un punct de vedere cu privire la acest subiect.

România cere autorităţilor ungare să oprească iniţiativele de genul celei privind arborarea aşa-zisului "drapel secuiesc" pe primăriile din Ungaria, în semn de solidaritate cu etnicii maghiari din Transilvania şi pentru susţinerea aspiraţiilor la autonomie.

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Reporter:
Andreea Prisăcariu
Adăugat:
7 Februarie 2013
Ultima actualizare:
8 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza